VN waarschuwen voor dengue-uitbraak in Jemen

In de dichtstbevolkte regio van het door oorlog geteisterde Jemen lopen steeds meer mensen dengue (knokkelkoorts) op. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een “humanitaire corridor” om medicijnen te kunnen leveren aan 3 miljoen burgers die vast zitten in het oorlogsgebied.

  • (CC0) Nu het conflict in Jemen escaleert, vreest de WHO dat de gezondheidssituatie zal verslechteren in de komende maanden. (CC0)

Taiz, dat in het zuidelijkste punt van het land ligt, vormt de frontlinie van gevechten tussen Houthi-rebellen en een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie van Arabische staten die strijders steunen die loyaal zijn aan de afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Drie van de belangrijkste ziekenhuizen in Taiz zijn verwoest of onbruikbaar geworden, waardoor meer dan drie miljoen mensen – waaronder veel zieken en gewonden – zonder basisgezondheidszorg zitten. Daar komt nu bij dat in de afgelopen twee weken het aantal geschatte gevallen van dengue bijna is verdriedubbeld, van 145 gevallen in begin augustus tot 421 aan het einde van de maand.

Onhygiënisch

Nu het conflict escaleert, vreest de WHO dat de gezondheidssituatie zal verslechteren in de komende maanden. ‘Alle partijen in het conflict moeten een staakt-het-vuren in acht nemen en de ziekenhuizen in Taiz demilitariseren, veilige bevoorrading mogelijk maken, maatregelen nemen om de dengue-uitbraak te beperken en behandelingen van gewonden en andere patiënten toestaan’, zegt Ala Alwan, regionaal directeur bij de WHO.

‘Alle partijen in het conflict moeten een staakt-het-vuren in acht nemen en de ziekenhuizen in Taiz demilitariseren’

Dengue is een door muggen overgebrachte ziekte die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, inclusief koorts en spierpijn. Als de symptomen niet tijdig herkend en behandeld worden, kunnen ze in sommige gevallen levensbedreigend worden.

De muggen die het virus bij zich dragen, zijn vaak te vinden in de buurt van stilstaand water. Dengue-uitbraken kunnen zich verspreiden snel verspreiden in dichtbevolkte gebieden waar open rioleringssystemen of onopgehaald afval een comfortabele plaats zijn voor de larven. Aangezien grote aantallen Jemenieten in geïmproviseerde nederzettingen leven, dicht op elkaar en in onhygiënische omstandigheden, is het niet vreemd dat de ziekte zich zo snel verspreidt.

Kinderen

In het meest recente rapport van de WHO over de situatie staat dat het land sinds maart 5.600 mogelijke gevallen van dengue heeft geconstateerd. Dat is inclusief drieduizend gevallen alleen al in de kuststad Aden. Inaccurate rapportages als gevolg van de hevige gevechten doen echter vermoeden dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Aangezien er geen vaccin is tegen de ziekte en geen specifiek dengue-medicijn, is preventie de enige langetermijnoplossing.

Kinderen lopen een hoger risico dan volwassenen om een ernstige complicatie van de ziekte te krijgen die bekend staat als hemorragische koorts. Onder de 1,5 miljoen ontheemden in Jemen, bevinden zich zo’n 600.000 kinderen.

Aangezien er geen vaccin is tegen de ziekte en geen specifiek dengue-medicijn, is preventie de enige langetermijnoplossing. De WHO verspreidt samen met partnerorganisaties en de plaatselijke autoriteiten muskietennetten die behandeld zijn met insecticide. Daarnaast wordt onder meer voorlichting gegeven en spray gebruikt om broedplaatsen te behandelen.

Goede preventie is echter moeilijk door de hevige gevechten in de regio. ‘We hebben bescherming en veiligheid nodig voor alle mensen die eraan werken de zorgwekkende dengue-uitbraak in Taiz te perken’, zei de WHO dinsdag. De WHO wijst erop dat de strijdende partijen onder internationale wetgeving verplicht zijn om medische faciliteiten en en medisch personeel te beschermen in oorlogstijd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3148   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift