'VN zijn mannenbastion'

Nieuws

'VN zijn mannenbastion'

Thalif Deen

07 maart 2006

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag geeft een coalitie van internationale vrouwenorganisaties VN-baas Kofi Annan er flink van langs. We zijn ontgoocheld en botweg kwaad dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen geen aandachtspunt is bij de Verenigde Naties, zeggen de vrouwen in een open brief.

De internationale vrouwengroepen zijn bijzonder ontgoocheld over de aanstelling van de Brit Mark Malloch Brown als vice-secretaris-generaal. Ze hadden gehoopt dat een vrouw Louise Frechette zou opvolgen als de nummer twee van de VN.

De vrouwengroepen zijn ook niet te spreken over het feit dat er vijf mannen en geen enkele vrouw staan op de nieuwe shortlist voor het leiderschap van de VN-Milieuorganisatie UNEP.

Dat gelijkheid der seksen een schaamlapje was voor de VN wisten we al. Maar het gaat van kwaad naar erger, zegt June Zeitlin van de Vrouwenorganisatie voor Milieu en Ontwikkeling (WEDO), die de brief ondertekende samen met het Centre for Women’s Global Leadership, the U.N. Committee on the Status of Women en the Women’s International League for Peace and Freedom. Die vier organisaties ondertekenden een gepeperde brief aan het adres van VN-baas Kofi Annan.

Annan is druk in de weer met een hervorming van de volkerenorganisatie, maar hij heeft geen aandacht voor vrouwen binnen de VN-machinerie.

De cijfers bewijzen dat de VN niet de vrouwvriendelijke organisatie zijn waar ze voor doorgaan, zeggen de vrouwenorganisaties. In 2005 maakten vrouwen 37,2 procent uit van de middenkaders bij de volkenorganisatie. Dat is geen vooruitgang ten opzichte van het jaar voordien. Aan de top is het nog erger gesteld: slechts 26 procent van de topfuncties worden door vrouwen ingevuld. Een daling met drie procent ten opzichte van 2004.

Dit is onaanvaardbaar, aldus de open brief. De VN hebben een voorbeeldfunctie en moeten naar de juiste man-vrouwbalans streven op alle belangrijke posten. (MM/PD)