VN zoeken 35 miljoen euro voor voedselhulp in Malawi

Nieuws

VN zoeken 35 miljoen euro voor voedselhulp in Malawi

VN zoeken 35 miljoen euro voor voedselhulp in Malawi
VN zoeken 35 miljoen euro voor voedselhulp in Malawi

IPS

23 februari 2016

Het Wereldvoedselprogramma van de VN zoekt dringend 34,5 miljoen euro voor de strijd tegen honger in Malawi. Het agentschap moet er de voedselhulp noodgedwongen met een maand verlengen.

Malawi maakt de ergste hongersnood in meer dan een decennium door. Zo’n 2,4 miljoen mensen krijgen al sinds oktober vorig jaar hulp van de Verenigde Naties, maar de fondsen daarvoor raken op, waarschuwt het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Omdat heel wat boeren later kunnen aanplanten hebben, komt de oogst ook een maand later en moet de hulp volgehouden worden. Maar als er niet snel 34,5 miljoen euro gevonden wordt, zal de voedselhulp drastisch verminderd en tegen midden april mogelijk zelfs gestopt worden, zegt het WFP.

‘Er zijn dringen nieuwe bijdragen nodig om ervoor te zorgen dat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben om deze periode te overbruggen’, zegt Coco Ushiyama, de WFP-vertegenwoordiger voor de regio. ‘Gezien de ongewoon hoge voedselprijzen in het land zoeken we ook verder in de regio naar aankoopmogelijkheden.’

El Niño

De hongersnood ontstond na opeenvolgende droogte en overstromingen als gevolg van het weerfenomeen El Niño. De meeste boeren hadden hun maïs al aangeplant (het basisvoedsel in Malawi) toen El Niño toesloeg.

De meeste boeren hadden hun maïs al aangeplant toen El Niño toesloeg.

Volgens een rapport van het Malawi Vulnerability Assessment Committee hebben naar schatting 2,8 miljoen mensen in Malawi nood aan voedselhulp. Maar de situatie kan nog verergeren dit jaar, want veel gezinnen zijn er niet in geslaagd om meststoffen in te slaan door de hogere prijzen. Dit maakt de arme landbouwers nog kwetsbaarder.

Experts dringen er bij de overheid op aan om een masterplan rond irrigatie uit te werken dat de landbouwers in staat moet stellen om het hele jaar door te kweken en te oogsten en niet alleen als er regen valt. Maar de droogte en overstromingen zijn niet de enige factoren in de voedselcrisis. Volgens het WFP hebben maïshandelaren de situatie misbruikt om de prijs kunstmatig op te drijven.