Voedselprijzen doorkruisen Mexico's nieuwe armoedestrategie

Nieuws

Voedselprijzen doorkruisen Mexico's nieuwe armoedestrategie

Diego Cevallos

29 april 2008

De Mexicaanse regering heeft een nieuwe strategie ontwikkeld in de strijd tegen armoede. In een eerste stap wil ze vooral werk maken van voedselhulp aan de armsten, maar de stijgende voedselprijzen dreigen roet in het eten te gooien.

“De samenleving en de regering moeten op een doortastende en gecoördineerde manier samenwerken”, zei President Calderón bij de lancering van het nieuwe initiatief “Vivir Mejor” (beter leven). Het project gaat uit van het principe dat de markt op zichzelf geen degelijke leefomstandigheden kan garanderen voor de mensen en dat de staat dus tussen moet komen om de marginalisering van miljoenen Mexicanen tegen te gaan, zei Calderón.
In eerste instantie zullen 150.000 families geholpen worden in 80.000 dorpen die niet over scholen of hospitalen beschikken. De verarmde gezinnen vallen momenteel buiten “Oportunidades”, het grootste sociale programma van de regering. Dat geeft geld aan vijf miljoen arme gezinnen als die hun kinderen naar school sturen en regelmatig gebruik maken van de gezondheidsvoorzieningen voor moeders en kinderen.

Stijgende prijzen

De armoede in Mexico is op het laagste punt in de geschiedenis, volgens een rapport van het Nationale Instituut voor Volksgezondheid. Maar de stijgende voedselprijzen dreigen de positieve trend om te buigen. Sinds vorig jaar is de prijs van rijst met 12 procent gestegen, de prijs van eieren met 23 procent en de prijs van kippenvlees met 10 procent.
Volgens analisten heeft Mexico zich door de wereldwijde voedselcrisis laten verrassen. Door de plattelandsvlucht is het land steeds afhankelijker geworden van de import van graan en olie. De crisis heeft voorlopig nog geen grote impact gehad, maar de stijging van de voedselprijzen laat zich stilaan voelen bij de armsten, die volgens de officiële cijfers ongeveer 40 procent van hun inkomen aan voedsel besteden.
Volgens Jaime Yesaki, president of the Nationale Landbouwraad, is er nog geen sprake van een crisis in Mexico, maar verkeert het land in een staat van “geel alarm”. Dat kan overgaan in “rood alarm” als de overheid en de producenten niet voorzichtig zijn.