Vogels vluchten naar het noorden

Nieuws

Vogels vluchten naar het noorden

Joren Gettemans

03 augustus 2008

Bedreigde vogelsoorten zijn tijdens de laatste kwarteeuw steeds meer naar het noorden opgeschoven, zo blijkt uit een studie van Britse wetenschappers. Ze gaan ervan uit dat de vogels de voorhoede vormen van nog veel meer diersoorten die zullen verhuizen als gevolg van de klimaatverandering.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van wetenschappers van de universiteiten van Cambridge en Durham en de Britse Society for the Protection of Birds. De resultaten verschenen in de Royal Society journal Biology Letters. Ze volgden de migratiepatronen van 42 zeldzame vogelsoorten in Groot-Brittannië en kwamen tot de conclusie dat meer zuidelijke soorten als de Provençaalse grasmus, de cirlgors of de kleine zilverreiger veel talrijker geworden zijn tussen 1980 en 2004. Soorten die zich beter voelen in een wat frisser klimaat,  zoals de kramsvogel of de koperwiek zijn minder frequent geworden.

Voorhoede

De onderzoekers hielden ook rekening met andere factoren die de resultaten kunnen beïnvloeden,  zoals milieubescherming,  nieuwe landbouwmethodes of vervuiling,  maar zijn er zo goed als zeker van dat de vogelsoorten een antwoord zoeken op de klimaatverandering.

Vogels en vlinders worden door biologen wel eens de “voorhoede” genoemd. Het zijn traditioneel immers de eerste diersoorten die reageren op een veranderend ecosysteem, omdat ze snel grote afstanden kunnen afleggen om een betere omgeving op te zoeken. Ze worden door biologen daarom vaak de “voorhoede genoemd

“Onze studie toont duidelijk aan dat diersoorten de voorbije kwarteeuw al te lijden gehad hebben onder de klimaatverandering”, zegt Dr Richard Gregory van de Britse Society for the Protection of Birds in de krant The Telegraph. “Heel wat wetenschappers werken aan modellen om de toekomstige impact van de klimaatverandering in kaart te brengen, maar dit onderzoek toont aan dat die impact er nu al is, en dat de gevolgen van die klimaatverandering overweldigend zullen zijn voor onze bedreigde diersoorten.”