Volgend klimaatslachtoffer: de truffel

KimonBerlin CC BY-SA 2.0

 

Door het steeds warmere en drogere klimaat kan de lucratieve handel in truffels deze eeuw nog verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Stirling. 

Een kilogram zwarte truffel wordt al snel ver boven de duizend euro verhandeld, en daarmee heeft de truffelsector een economische waarde die in de honderden miljoenen loopt. Optimistische scenario’s voorzien een totale waarde tot 5 miljard euro in de volgende twintig jaar, maar nieuw onderzoek werpt een heel ander licht op die groei. 

Een team van de Universiteit van Stirling onderzocht in samenwerking met collega’s uit Cambridge hoe de truffeloogsten in de voorbije 36 jaar in Frankrijk, Spanje en Italië bepaald werden door het weer. Vervolgens simuleerden ze de truffeloogsten op basis van klimaatmodellen voor de komende jaren.

Scherpe daling

‘Onze studie voorspelt dat, bij het meest waarschijnlijke klimaatscenario, de Europese truffelproductie zal dalen met 78 tot 100 procent tussen 2071 en 2100, zegt Paul Thomas, hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Stirling.

‘We riskeren een industrie te verliezen die honderden miljoenen waard is voor de economie

‘Maar die teloorgang kan ook veel sneller gebeuren als we rekening houden met andere klimaatfactoren zoals hittegolven, bosbranden, droogte of plagen.

Daarmee loopt de hele sector gevaar. ‘We riskeren een industrie te verliezen die honderden miljoenen waard is voor de economie, zegt Thomas. ‘Maar de socio-economische impact van die teloorgang kan mogelijk nog vel groter zijn, omdat de truffeloogst en daarmee gerelateerde activiteiten een belangrijke element zijn in de lokale geschiedenis en cultuur.

De wetenschapper spreekt van een alarmsignaal voor de impact van de klimaatverandering in de niet zo verre toekomst. Hij pleit voor beschermingsmaatregelen, zoals aanplanting van truffels in zones die een meer gematigd klimaat behouden naar het einde van de eeuw.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift