Jaarlijks miljoenen doden vermeden door beter dieet, schonere lucht en meer lichaamsbeweging

Volksgezondheid profiteert volop van strijd tegen klimaatverandering

Couleur / Pixabay (CC0)

Uit het onderzoek bleek onder meer dat opschuiven in de richting van een “flexitarisch” dieet - met minder vlees en meer plantaardige voeding - de grootste gezondheidsvoordelen opleveren en tegelijk ook de uitstoot sterk terugdringen.

De strijd tegen de klimaatverandering komt met een verrassende bonus voor de volksgezondheid. Tegen 2040 kunnen jaarlijks miljoenen levens gered worden door betere voeding, schonere lucht en meer lichaamsbeweging, stelt onderzoek in The Lancet.

In 2015 hebben regeringen zich in Parijs tot doel gesteld om de temperatuurstijging te beperken tot “ruim onder” 2 graden Celsius, om de meest extreme gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Maar de ingrepen die daarvoor gedaan moeten worden, hebben niet enkel voordelen op het vlak van klimaat, stelt het onderzoek.

Om de klimaatdoelen te halen moeten we immers niet alleen minder fossiele brandstoffen verbranden, maar ook opschuiven naar een meer plantaardig dieet en meer wandelen en fietsen. De studie toont aan dat tegen 2040 elk jaar 5,86 miljoen levens gered kunnen worden door betere voeding, 1,18 miljoen levens door schonere lucht en 1,15 miljoen levens door meer wandelen en fietsen.

‘Parijs nakomen vermijdt niet alleen miljoenen sterfgevallen per jaar, maar verbetert ook de levenskwaliteit voor nog eens miljoenen mensen.’

De studie modelleerde de gevolgen voor negen landen: de Verenigde Staten, China, Brazilië, Duitsland, India, Indonesië, Nigeria, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië, samen goed voor de helft van de wereldbevolking en 70 procent van de wereldwijde uitstoot. Voor elk land werd gekeken welke ingrepen moeten gebeuren om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, en welke gevolgen dat heeft voor de volksgezondheid.

Flexitariër

Daaruit bleek onder meer dat opschuiven in de richting van een “flexitarisch” dieet - met minder vlees en meer plantaardige voeding - de grootste gezondheidsvoordelen opleveren en tegelijk ook de uitstoot sterk terugdringen. Onder meer sterfgevallen door obesitas en hartaandoeningen, die verband houden met de consumptie van rood vlees, zouden dalen.

‘De studie focust zich op een cruciale maar vaak vergeten bonus in de strijd tegen de klimaatverandering’, zegt Ian Hamilton, directeur van The Lancet Countdown on Health and Climate Change. ‘En in tegenstelling tot de voordelen voor de strijd tegen de klimaatverandering, die doorgaans indirect zijn en pas op lange termijn begrepen zullen worden, hebben ze voor de volksgezondheid een onmiddellijke positieve impact. De boodschap is scherp: Parijs nakomen vermijdt niet alleen miljoenen sterfgevallen per jaar, maar verbetert ook de levenskwaliteit voor nog eens miljoenen mensen door een betere gezondheid.’

Fossiele brandstoffen

Eerder deze week bleek uit een ander internationaal onderzoek dat vervuiling door fossiele brandstoffen verantwoordelijk is voor veel meer overlijdens dan tot nog toe werd aangenomen. In 2018 alleen al stierven meer dan 8 miljoen mensen - bijna 1 op de 5 overlijdens wereldwijd, aan luchtvervuiling.

Ook dat onderzoek hamerde op de positieve conclusie dat ingrepen dus snel tot positieve resultaten kunnen leiden voor de volksgezondheid. Zo heeft de beslissing van China om de uitstoot van fossiele brandstoffen met bijna de helft te verminderen, naar schatting 2,4 miljoen levens gered over de hele wereld, waarvan 1,5 miljoen in China.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.