Volksrepubliek in ban van seksuele revolutie

Nieuws

Volksrepubliek in ban van seksuele revolutie

Antoanata Bezlova

03 december 2003

Seks: opeens heeft heel China er de mond van vol. Een spraakmakend erotisch dagboek op het internet en een jaarlijkse lijst met de tien beste seksgerelateerde nieuwsberichten zijn slechts het topje van een stortvloed aan publicaties over de oudste dans van de mensheid. Sociologen en seksuologen vergelijken de seksuele revolutie in China met die van Europa in de jaren zestig.

Het strenge confucianisme en een preutse socialistische zedenleer maakten van seks jarenlang een taboeonderwerp in China. Van die terughoudendheid is nu niet meer veel over. Uitgeverijen mikken op de bestsellerlijsten met erotische dagboeken en verhalenbundels als Geluk duurt een halve dag en Ik leg je op een bed van rozen. Scheiding bij dageraad portretteert negentien vrouwen en hun liefde voor één nacht. Sinds de publicatie in mei zijn alleen in Sjanghai al 200.000 exemplaren verkocht.

De absolute topper in het genre is het internetdagboek van Mumizei, een pseudoniem voor columniste Li li van een geïllustreerd tijdschrift uit Ghaungzhou. Mumizei verdedigt een ongecompliceerde scheiding tussen seks en liefde, wat haar niet door iedereen in dank wordt afgenomen. De website bezweek herhaaldelijk onder de stortvloed van negatieve reacties.

Ik schrijf alles nauwkeurig op, ondanks nare ervaringen en weerzinwekkende venten, schrijft de 25-jarige die naar eigen zeggen met 65 mannen het bed deelde, Chinezen en buitenlanders. Mijn job houdt me bezig en in mijn vrije tijd heb ik een zeer humanistische hobby: de liefde bedrijven. Ik bepaal de partner en dat is altijd iemand anders, de voorraad is groot genoeg. Ik ben hen liefde noch verantwoordelijkheid verschuldigd, zodat ze geen last veroorzaken. Het zijn net CD’s: ze maken geen geluid tenzij ik ze laat spelen.

Onlangs haalde Mumizei evenwel de toorn van haar trouwste fans over zich, door in de roddelpers te verschijnen als vriendinnetje van een populaire rockster uit Guangzhou. Dat de voorvechtster van seksuele bevrijding opeens voor goedkope glamour en glitter ging, ervoeren velen als verraad.

Mumizei’s dagboek is vrij van schuldbesef of berouw en weerspiegelt de moderne seksuele moraal in China, waar seks voor het huwelijk intussen de norm is. Uit onderzoek van de Chinese academie voor sociale wetenschappen blijkt dat in 2000 80 procent van de jonge bewoners van Peking seks had voor het huwelijk, tegenover slechts 15 procent in 1980. De obsessie met de maagdelijkheid van de bruid behoort steeds meer tot het verleden.

De beste seksverhalen uit het nieuws van 2003 documenteren eveneens de veranderende mores. Zo is er het verhaal van een koppel in de westelijke provincie Shaanxi dat het aan de stok kreeg met de lokale politie omwille van het bekijken van pornovideo’s. Uiteindelijk stelde de rechter de politie in het ongelijk, omdat die de privacy van het paar had geschonden.