Boosdoener is de wax om ski’s of snowboards mee in te vetten

Volop PFAS op onze skipistes

Public Domain (CCO)

In de bodem van populaire skigebieden in de Oostenrijkse Alpen zijn maar liefst veertien verschillende soorten chemicaliën aangetroffen, stoffen die worden verwerkt in de wax waar het materiaal mee wordt behandeld.

Skiërs laten volop PFAS achter op skipistes. Boosdoener is de wax om ski’s of snowboards mee in te vetten.

In de bodem van populaire skigebieden in de Oostenrijkse Alpen zijn maar liefst veertien verschillende soorten chemicaliën aangetroffen, stoffen die worden verwerkt in de wax waar het materiaal mee wordt behandeld.

De aangetroffen hoeveelheden waren vele malen hoger dan in gebieden die niet dienen als skipiste, blijkt uit onderzoek van het James Hutton Institute in Aberdeen en de Universiteit van Graz in Oostenrijk.

PFAS worden gelinkt aan ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, verminderde vruchtbaarheid en leverschade.

Alomtegenwoordig

PFAS of forever chemicals hebben honderden jaren nodig om af te breken in het milieu. Ze stapelen zich onder meer op in de grond, inclusief in grondwatersystemen.

‘Er was al een tijdje bezorgdheid over het gebruik van PFAS in skiwax’, zegt hoofdonderzoeker Viktoria Müller. Haar studie toont aan dat er zowat overal waar geskied wordt hogere concentraties PFAS te vinden zijn in de ondergrond. ‘Maar zelfs als er niet geskied wordt, zijn er nog steeds kleine hoeveelheden terug te vinden, omdat deze chemische stof zich al zo wijd verspreid heeft in het milieu.’

PFAS of forever chemicals hebben honderden jaren nodig om af te breken in het milieu.

Verschillende internationale ski-organisaties hadden het gebruik van wax met PFAS ondertussen al verboden, maar de handhaving heeft lange tijd op zich laten wachten omdat er nog geen geschikte testmethodes beschikbaar waren.

Eind oktober werd voor het eerst een skiër gediskwalificeerd na een wedstrijd tijdens de Alpine World Cup in Oostenrijk, omdat ze betrapt werd met PFAS op de ski’s.

De onderzoekers deden ook tests op zes verschillende waxen voor commercieel gebruik die ze aankochten in 2021, voor het verbod op fluor wax, een type wax die PFAS bevat. Vijf van de zes producten bleken de vervuilende stof te bevatten.

PFAS is een groep van meer dan twaalfduizend chemicaliën, en werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1940 op huishoudelijke producten van braadpannen tot waterdichte jassen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.