Voor duurzame vrede heeft Colombia sterk platteland nodig

Om het vredesakkoord te doen slagen heeft Colombia een sterk platteland nodig. Het platteland leed zwaar onder de burgeroorlog. Het land gaat daarom nauw samenwerken met de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN.

Adam Cohn (CC BY-NC-ND 2.0)

Het platteland werd tijdens de burgeroorlog zwaar getroffen. Om het vredesakkoord te doen slagen is investering in het platteland nodig, Colombia.

Het Colombiaanse Agentschap voor Plattelandsontwikkeling (ADR) en de FAO hebben zopas een akkoord ondertekend van bijna negen miljoen dollar om het landbouw- en plattelandsbeleid te versterken.

Het ADR werd in 2015 opgericht met de bedoeling de leefomstandigheden van de plattelandsbevolking te verbeteren via grootschalige projecten. Het agentschap heeft een belangrijke functie in de uitvoering van het vredesakkoord dat vorig jaar een eind maakte aan meer dan vijftig jaar burgeroorlog in het land.

Het eerste punt van dat vredesakkoord is een grondige hervorming van het Colombiaanse platteland. Het platteland werd tijdens de burgeroorlog zwaar getroffen.

Hogere landbouwproductiviteit

De FAO gaat nauw samenwerken met het ADR om plannen en projecten uit te werken waarin een totaalaanpak centraal staat. Plattelandsgemeenschappen moeten opnieuw worden opgebouwd, de landbouwproductiviteit moet omhoog.

‘Voor ons is dit akkoord van fundamenteel belang’

‘Voor ons is dit akkoord van fundamenteel belang’, zei ADR-voorzitter Carlos Eduardo Gechem bij de ondertekening.

‘Dit agentschap behoort tot het soort instellingen dat het nieuwe Colombia nodig heeft’, zei de Colombiaanse FAO-vertegenwoordiger Rafael Zavala.

Familiale landbouw

De samenwerking geeft voorrang aan 16 van de 32 departementen.

De FAO en het ADR hebben er drie werkterreinen afgebakend. Het eerste focust op de oprichting en cofinanciering van lokale projecten voor landbouw- en plattelandsontwikkeling. Er komen daarbij diensten voor technische ondersteuning die zijn afgestemd op de specifieke noden van elke zone.

Het tweede werkterrein is de ontwikkeling van plannen per departement, volgens een methode die makkelijk kopieerbaar is door lokale gemeenschappen.

Tot slot gaat het ADR samen met partnerorganisaties de familiale landbouw ondersteunen en met de privésector samenwerken.

Vrede bevorderen

‘De alliantie die we hier gaan aangaan zal de vrede bevorderen via institutionele ontwikkeling’, zei FAO-vertegenwoordiger Zavala. ‘We gaan ons niet alleen richten op gebieden die een hoog risico lopen, maar ook op de rest van het Colombiaanse platteland, een deel van het land dat op de een of andere manier minder aandacht heeft gekregen.’

‘De FAO is een organisatie met veel ervaring’, besloot Gechem. ‘Dat we op dit gebied nauw kunnen samenwerken is cruciaal voor ons land.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.