Zonne-energie is snelst groeiende sector

Voor het eerst bijna 13 miljoen banen in sector van hernieuwbare energie

Pixabay

De wereldwijde tewerkstelling in de hernieuwbare sector heeft vorig jaar een recordpiek bereikt van 12,7 miljoen banen. Dat zijn er 700.000 meer dan het jaar ervoor, ondanks de nasleep van de pandemie en de ontluikende energiecrisis. 

China is veruit de grootste werkgever in de sector van de hernieuwbare energie. In 2021 waren er meer dan 5,3 miljoen van zulke banen in de Aziatische grootmacht, tegenover 4,7 miljoen het jaar ervoor. De Europese Unie en Brazilië vullen het podium aan, met elk ongeveer 1,27 miljoen betrekkingen. 

Dat alles blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), dat donderdag werd vrijgegeven. Uit het rapport blijkt ook dat zonne-energie de snelst groeiende sector was.

Azië koploper

Azië is momenteel goed voor bijna twee derde van de functies in hernieuwbare energie. Dat komt volgens het rapport omdat Zuidoost-Aziatische landen grote productiecentra zijn van fotovoltaïsche zonnepanelen en biobrandstoffen.

China is de belangrijkste installateur van zonnepanelen en creëert een groeiend aantal banen in offshore windkracht.

China is daarnaast ook de belangrijkste installateur van zonnepanelen en creëert een groeiend aantal banen in offshore windkracht. Zo heeft China in 2021 meer offshore windcapaciteit bijgebouwd dan alle andere landen samen, de afgelopen vijf jaar.

China exploiteert momenteel bijna de helft van ’s werelds geïnstalleerde offshore windcapaciteit, met 26 gigawatt van in totaal 54 gigawatt wereldwijd. Ter vergelijking: één gigawatt kan ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Inhaalbeweging

Europa daarentegen is de belangrijkste exporteur van apparatuur voor windparken, ongeveer 40 procent van het globale totaal komt uit Europese fabrieken. Volgens het rapport werkt Europa ook aan een inhaalbeweging op vlak van de productie van zonnepanelen. De rol van Afrika in de hernieuwbare sector blijft zeer beperkt, maar het rapport wijst er wel op dat het continent belangrijke opportuniteiten heeft op vlak van wind en zon. 

In Latijns-Amerika is Mexico de grootste leverancier van wieken voor windturbines. Brazilië blijft de grootste werkgever op het gebied van biobrandstoffen, maar er komen ook veel banen bij in wind- en zonne-installaties.

‘In het licht van talrijke uitdagingen blijft de tewerkstelling in hernieuwbare energie veerkrachtig. De sector heeft bewezen een betrouwbare motor voor het scheppen van banen te zijn’, zegt IRENA-topman Francesco La Camera. ‘Mijn advies aan regeringen wereldwijd is om een industrieel beleid te voeren dat de uitbreiding van fatsoenlijke banen op het gebied van hernieuwbare energie in eigen land aanmoedigt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.