Voor WGO blijft '3 by 5'-doelstelling haalbaar

Nieuws

Voor WGO blijft '3 by 5'-doelstelling haalbaar

Cher Jimenez

12 juli 2004

De grote namen in de strijd tegen aids geven toe dat de verspreiding van aidsremmers in arme landen traag vordert, maar ze blijven geloven dat tegen 2005 3 miljoen seropositieven toegang kunnen hebben tot geneesmiddelen die de uitbraak van aids vertragen.

Er begint grote twijfel te rijzen aan de haalbaarheid van die doelstelling, die in september 2003 geformuleerd werd door het VN-aidsprogramma (UNAIDS), het Wereldwijd Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De WGO riep het gebrek aan aidsremmers toen uit tot een internationale noodsituatie. Het zogenaamde ‘Three by five’-initiatief (3 miljoen behandelde patiënten tegen 2005) moet daar een antwoord op bieden.

Vorige week donderdag zorgde Joep Lange, voorzitter van de Internationale Aidsvereniging en medevoorzitter van de internationale aidsconferentie die zondag in Bangkok is begonnen, voor ophef door te stellen dat de ‘Three by five’-doelstelling onhaalbaar is. Ik denk dat het onmogelijk is. Het is een opgeblazen en totaal onrealistische doelstelling, verklaarde Lange in een gesprek met het nieuwsagentschap IPS.

Jim Yong Kim, WGO-directeur voor HIV/aids, gaf zaterdag toe dat het project te langzaam vordert. Maar Kim onderstreepte dat er nog 18 maanden zijn om de handen uit de mouwen te steken - het is dus veel te vroeg voor defaitistische prognoses.

Ook volgens de Belg Peter Piot, de directeur van UNAIDS, blijft het doel om drie miljoen seropositieven in behandeling te hebben tegen 2005 realistisch. We hebben nog een lange weg te gaan, geeft Piot toe. Maar ‘Three by Five’ wordt gedragen door een coalitie van internationale organisaties, regeringen, ngo’s en gemeenschappen die allemaal willen dat we deze ambitieuze doelstelling halen.

Ik ben ervan overtuigd dat we binnen twee jaar over miljoenen in plaats van over duizenden behandelde seropositieven spreken, aldus Piot. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat eind vorige maand wereldwijd ongeveer 440.000 patiënten aidsremmers kregen, 60.000 minder dan de tussentijdse doelstelling die het Three by five-initiatief na zes maanden wilde halen. Het is onduidelijk hoeveel van die seropositieven hun behandeling aan het programma te danken hebben.

Het ‘Three by five’-initiatief wordt gefinancierd door de Wereldbank, de VS, Canada en Zweden. Die hebben samen 5,5 miljard dollar toegezegd. Volgens Piot hebben al verscheidene landen meer geld toegezegd voor de verspreiding van aidsremmers en de uitbouw van de nodige medische infrastructuur. Die extra middelen zijn hard nodig. De WGO zegt dat 56 ontwikkelingslanden technische hulp gevraagd hebben en bijstand voor de opleiding van het medisch personeel dat moet toezien op de behandelingen. Daarvoor is zeker nog eens 62 miljoen dollar nodig. Er moeten naar schatting 100.000 artsen en verpleegsters worden ingeschakeld om drie miljoen seropositieven goed te kunnen behandelen. Voorlopig zouden er daarvan nog maar 15.000 zijn gevonden. (PD)