Vooraanstaande milieuactiviste vermoord in Honduras

Berta Cáceres, een vooraanstaande milieu- en mensenrechtenactiviste in Honduras, is vannacht in haar eigen huis neergeschoten. Minder dan een jaar geleden won ze nog de “groene Nobelprijs”.

  • Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0) Berta Cáceres (4 maart 1973 - 3 maart 2016) Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0)

Cáceres werd bekend als oprichtster van de Raad van Inheemse Volken van Honduras (COPINH). In april vorig jaar won ze nog de prestigieuze Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd, voor haar verzet tegen Agua Zarca, een van de grootste waterkrachtprojecten in Centraal-Amerika. Ze kon op veel bewondering van internationale organisaties rekenen omdat ze zich tegen machtige tegenstanders durfde te verzetten, in het meest dodelijke land voor milieuactivisten ter wereld.

Ze werd vannacht (3 maart) in haar eigen huis in de stad La Esperanza neergeschoten door twee gewapende mannen. Bij de aanval raakte ook haar broer gewond. Volgens de lokale politie ging het om een mislukte overval, maar haar familie twijfelt er niet aan dat de moord te maken heeft met het activisme van Cáceres.

Geen vervangplaneet

Cáceres had talrijke doodsbedreigingen gekregen en ontsnapte al verschillende keren aan pogingen tot kidnapping. De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten had daarom speciale beschermende maatregelen opgelegd, maar die werden volgens Cáceres zelf niet geïmplementeerd door de Hondurese overheid.

In een interview met de Britse krant The Guardian in april vorig jaar zei Cáceres dat ze zich bewust was van de risico’s, maar niet anders kon dan de strijd verder te zetten. ‘We moeten deze strijd voeren in alle delen van de wereld, waar we ook zijn, omdat we nu eenmaal geen vervangplaneet hebben’, zei ze toen. ‘We hebben enkel deze, en die moeten we verdedigen.’

Honduras heeft een bijzonder slechte reputatie wat geweld tegen activisten betreft. Tussen 2010 en 2014 kwamen in het land al 101 activisten om het leven. Een groot aantal onder hen was afkomstig uit inheemse gemeenschappen die zich verzetten tegen grote projecten op hun territorium.

De mensenrechtenorganisatie Global Witness roept de Hondurese regering op om onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar de moord. ‘Het schokkende nieuws over Berta’s dood zou een alarmsignaal moeten zijn voor de Hondurese staat’, zegt Billy Kyte van Global Witness. ‘Inheemse mensen worden gedood in alarmerende aantallen, simpelweg omdat ze hun land verdedigen. De Hondurese overheid moet onmiddellijk in actie schieten om de moordenaars te vinden en haar familie en collega’s te beschermen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.