Onderzoekers gaan uit van een vermindering met 30 en 58 procent van de visbestanden tegen 2100

Vooral Afrikaanse vissers lopen risico door opwarming oceanen

Herbert Aust / Pixabay (CC0)

Landen in het noordwesten van Afrika lopen een hoog risico door de opwarming. Ze dreigen veel van hun visbestanden te zien vertrekken, zonder dat er veel voor in de plaats komen.

Door de opwarming van de oceanen trekken visbestanden naar koelere wateren. Vooral tropische landen zijn kwetsbaar zijn voor dit potentiële soortverlies, blijkt uit een nieuwe studie. Met name Afrikaanse vissers dreigen daar de dupe van te worden.

Met name landen in het noordwesten van Afrika lopen een hoog risico. Ze dreigen veel van hun visbestanden te zien vertrekken, zonder dat er veel voor in de plaats komen. 

Tot 58 procent minder

De onderzoekers gaan daar uit van een vermindering met 30 en 58 procent van de visbestanden tegen 2100, respectievelijk in het gematigde en ernstigste klimaatscenario.

Bovendien houden internationale overeenkomsten zoals het VN-zeerechtverdrag geen rekening met deze potentiële verliezen. Volgens die overeenkomsten heeft een land het recht om te vissen in zijn exclusieve economische zone (EEZ), die zich uitstrekt tot 200 zeemijl buiten zijn kust. Maar die verdragen vertellen niet wat er gebeurt als visbestanden die zone verlaten.

Voor deze studie, die in Nature Sustainability is gepubliceerd, namen onderzoekers van de universiteiten van Delaware, Californië en Santa Barbara in de VS en Hokkaido in Japan 127 internationale visserijovereenkomsten en de toekomstige spreiding van 779 commerciële vissoorten onder de loep.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3260   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift