Vooral indianen voelen gevolgen klimaatverandering

Nieuws

Vooral indianen voelen gevolgen klimaatverandering

Elizabeth Whitman

05 augustus 2011

Van alle Amerikanen zal de indiaanse bevolking het meeste last krijgen van klimaatverandering, zegt de National Wildlife Federation in een nieuw rapport.

Het is een hele levensstijl die langzaam verdwijnt in Shishmaref, een dorp van de Inupiaq op een eiland in Alaska, ten noorden van de Beringstraat. De temperaturen worden hoger, het zeewater stijgt, het aantal zeedieren om op te jagen neemt af en de kusterosie neemt toe.

‘Native Americans’ zijn van de natuur afhankelijk voor hun welvaart en hebben daarom een “unieke relatie met het natuurlijk systeem waarin ze leven”, zei Kim Gottschalk van het Native American Rights Fund woensdag bij de presentatie van het rapport, waar ook zijn organisatie aan heeft bijgedragen. “Als gevolg daarvan voelen ze als eerste de gevolgen veranderingen daarin.”

Extreem weer

Het rapport noemt met name het gevaar van de toename van extreme weersomstandigheden, zoals droogte, overstromingen, bosbranden en sneeuwstormen. Ook langzame ecologische veranderingen zijn een bedreiging voor de stammen, zoals de afname van de zalmpopulatie als gevolg van klimaatverandering.

Er zijn ongeveer 565 erkende indianenstammen in de Verenigde Staten. Meer dan drie miljoen mensen behoren tot de inheemse bevolking in de VS. Veel van hen leven al in armoede, 45 procent van hen is werkloos.

In verschillende Amerikaanse stammengebieden, zoals in Wind River Reservation in Wyoming, zorgen veranderingen in rivierstromen of smeltwater van gletsjers voor overstromingen die schade berokkenen aan de landbouw en de visserij.

Geld

Volgens het rapport kan extreem weer niet worden tegengehouden, dus is de meest effectieve oplossing financiële steun aan de indianen om zich aan te passen aan de gevolgen. “De veerkracht van de infrastructuur vergroten […] kan een buffer zijn voor extreem weer en klimaatgebeurtenissen”, aldus het rapport.

Daarbij kunnen het beste initiatieven worden gesteund van inheemse gemeenschappen zelf, vindt Gary Morishima, een van de oprichters van Our National Resources, een coalitie van inheemse organisaties voor natuurbehoud. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat dat veel effectiever is dan dollars besteden aan bureaucratische programma’s van de regering. Bovendien hangt het maar van de staat af hoe eenvoudig het voor inheemse groepen is om daadwerkelijk aanspraak te maken op het geld.

Een andere suggestie van het rapport is het bevorderen van de energiezuinigheid in de huizen van de indiaanse bevolking, omdat ze tot de grootste verbruikers van de Verenigde Staten behoren.