Vooral moeders geven seksisme door aan kinderen

Nieuws

Vooral moeders geven seksisme door aan kinderen

03 oktober 2011

Het is vooral de moeder die bepaalt of haar kinderen al dan niet seksistische attitudes kweken. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Baskenland.

De studie bevestigt dat ouders hun gendervooroordelen inderdaad doorgeven aan hun kinderen, zegt Maite Garaigordobil, medeauteur van de studie.

De Baskische onderzoekers gingen na hoe het doorgeven van die discriminerende vooroordelen verliep tussen moeder en dochter, moeder en zoon, vader en dochter, en vader en zoon.

De conclusie is dat de moeder de grootste invloed uitoefent in dit proces. “De graad van seksisme bij de moeder is in grotere mate gelinkt aan die van haar zoons en dochters in vergelijking met de invloed van de vader”, zegt Maite Garaigordobil.

Garaigordobil noemt het paradoxaal dat “vrouwen de belangrijkste slachtoffers van seksisme zijn, en dat uitgerekend zij een grotere invloed hebben bij de transfer van zulke schadelijke houdingen.” Als mogelijke verklaring wijzen de auteurs onder meer op de grotere hoeveelheid tijd die moeders met hun kinderen doorbrengen en de huishoudelijke taken waartoe de moeder hen stimuleert.

Voor het onderzoek deden Garaigordobil en medeauteur Jones Aliri een beroep op 1455 adolescenten en hun vaders en moeders.

De studie werd zopas in het vaktijdschrift Psicothema gepubliceerd.