Voormalig president Joyce Banda keert terug naar Malawi

US Institute of Peace CC BY-NC 2.0

 

Volgens een woordvoerder van de People’s Party (PP) keert Joyce Banda zaterdag terug naar Malawi om haar partij klaar te stomen voor nieuwe verkiezingen in mei 2019. Banda wil vooral de vele aanhangers teruglokken die tijdens haar afwezigheid de partij verlieten, vaak ten voordele van de heersende Democratic Progressive Party (DPP).

Cashgate

In 2013 barstte het Cashgate-schandaal uit in Malawi, tijdens het bewind van Banda. Hoge functionarissen bleken miljoenen dollars uit de staatskas te hebben verduisterd. Daarop draaiden belangrijke donorlanden de geldkraan dicht voor Malawi, een van de armste landen ter wereld.

Of Banda weet had van de corruptie is niet bewezen, maar het kostte haar wel het presidentschap.

Of Banda weet had van de corruptie is niet bewezen, maar het kostte haar wel het presidentschap: bij presidentsverkiezingen een jaar later moest ze de duimen leggen voor Peter Mutharika.

Na aantijgingen van machtsmisbruik en witwaspraktijken verliet ze het land en verbleef vervolgens vier jaar in ballingschap in de VS, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië.

Eerder dit jaar liet het Malawische Anticorruptiebureau weten dat het geen harde bewijzen had tegen de voormalige president, maar volgens de politie geldt het arrestatiebevel tegen Banda nog steeds. Een woordvoerder van de politie wilde niet uitweiden over een eventuele arrestatie van Banda bij haar aankomst in Malawi.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift