Voorstanders abortus in het defensief

Nieuws

Voorstanders abortus in het defensief

Lisa Vives

25 januari 2008

Verdedigers van het recht op abortus in de Verenigde Staten zien de presidentsverkiezingen met ongerustheid tegemoet. De 35ste verjaardag van Roe vs. Wade, de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof die vrouwen in 1973 het recht gaf op abortus, was voor de voor- en tegenstanders aanleiding voor politiek machtsvertoon.

De Republikeinse presidentskandidaten zijn bijna allemaal tegen abortus en de huidige president George W. Bush nodigde de tegenstanders van abortus uit voor koffie en doughnuts op het Witte Huis. De Republikeinse kandidaat Mike Huckabee, die tevens een baptistenpredikant is, noemde Roe vs. Wade “en grote Amerikaanse tragedie die leidde tot het verlies van miljoenen onschuldige levens.”

De belangrijkste Democratische kandidaten voor het presidentschap, de senatoren Hillary Clinton en Barack Obama, verdedigen het recht om vrouwen zelf te laten beslissen of ze een zwangerschap willen beëindigen. Het thema belooft dan ook een heet hangijzer te worden in de eindronde tussen Democraten en Republikeinen.

“De organisaties die zich verzetten tegen het recht van de vrouw om zelf te kiezen zijn in de voorbije 35 jaar steeds driester geworden in hun optreden,” zegt Kim Gandy, voorzitster van de Nationale Vrouwenorganisatie (NOW), “Onze tegenstanders hebben veel geld en onze rechten hangen aan een zijden draadje. Nu, meer dan ooit, moeten we vechten om Roe vs. Wade levend te houden.”

Enkele VS-staten hebben recent wetten gestemd die het recht op abortus inperken. In 2006 besloot Zuid-Dakota abortus strafbaar te maken, tenzij de ingreep nodig is om het leven van een zwangere vrouw te redden. Een jaar later werd maatregel weer ongedaan gemaakt. Missouri wil een referendum organiseren om abortus in bijna alle omstandigheden illegaal te maken, en ook andere staten overwegen maatregelen om het recht op abortus te beknotten.

In april besloot een conservatieve meerderheid binnen het Hooggerechtshof bovendien een vorm van late abortus te verbieden waarbij men de dode foetus in stukken geboren laat worden. Op het verbod werd geen enkele uitzondering mogelijk gemaakt, ook niet voor de gezondheid van de moeder.

“De conservatieve meerderheid in het hooggerechtshof beschouwde de bescherming van het leven van de foetus belangrijker dan het recht van de vrouw om zelf te beslissen welke richting haar leven uitgaat”, zegt Annie Tummino van het Women’s Liberation Birth Control Project. “Twee rechters, Thomas en Scalia, gingen zelf zo ver van te stellen dat de eerdere uitspraken van het Hof, met name Roe vs. Wade, in strijd zijn met de grondwet.”

De machtsverdeling in het Amerikaanse Hooggerechtshof is momenteel zo dat de benoeming van één conservatieve rechter volstaat om het college een solide conservatieve meerderheid te geven. De Planned Parenthood Federation of America, een organisatie die opkomt voor abortus, heeft aangekondigd dat ze 10 miljoen dollar wil uitgeven om ervoor te zorgen dat in het Witte Huis en het parlement kandidaten verkozen worden die voorstander zijn van het recht op abortus.

Minder abortussen

Volgens het onderzoeksinstituut Guttmacher Institute is het aantal abortussen intussen gedaald tot 1,2 miljoen in 2006, het laagste aantal sinds 1974. De daling van het aantal ingrepen heeft ermee te maken dat steeds meer klinieken een behandeling aanbieden met RU486, een medicijn dat de aanmaak van zwangerschapshormoon blokkeert. Ook het gebruik van de “morning after”-pil wordt steeds populairder.

De helft van de vrouwen die een abortus lieten uitvoeren waren ouder dan 25 jaar. In slechts zeventien van de gevallen ging het om tienermeisjes. Zestig procent van de vrouwen had eerder al een kind gekregen. Bij 35 procent van de gevallen gaat het om vrouwen van Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse origine, wat betekent dat deze bevolkingsgroepen meer dan gemiddeld een abortus laten uitvoeren.