Voorzichtige toenadering op handelstop EU-India

Nieuws

Voorzichtige toenadering op handelstop EU-India

Ranjit Devraj

01 december 2003

India en Europa zijn het eens over het belang van de Doha-onderhandelingsronde, maar verschillen van mening over de volgorde en het tempo waarmee de punten op de liberaliseringsagenda moeten worden aangepakt. De Indiase premier Atal Behari Vaypajee benadrukte het belang van de landbouwsector voor ontwikkelingslanden en riep op Europa beter gebruik te maken van de Indiase arbeidsmarkt. De twee economische zwaargewichten spraken af hun best te doen om de handelsstroom te verdubbelen tot 50 miljard dollar per jaar.

EU-commissievoorzitter Romani Prodi probeerde de Indiërs voorzichtig warm te krijgen voor een revival van de Doha-onderhandelingsronde. Die geraakte begin september in het slop op de ministerconferentie in Cancun, waar India en Brazilië het verzet van de ontwikkelingslanden aanvoerden. Volgens Prodi leveren de multilaterale onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie WHO de beste handelsregels op.

India leek niet geneigd zijn status als voorvechter van de ontwikkelingslanden zomaar prijs te geven. Wanneer de zorgen van ontwikkelingslanden niet ernstig worden genomen, zo waarschuwde Vaypajee, zullen de gevolgen voor toekomstige handelsdiscussies rampzalig zijn.

De Indiase premier benadrukte het belang van het moeizaam tot stand gekomen compromis over de agenda van de Doha-onderhandelingsronde. Cancún mislukte omdat de ontwikkelingslanden niet over liberaliseringsregels voor grensoverschrijdende investeringen wilden spreken voor Europa en de Verenigde Staten significante toegevingen wilden doen voor de afbouw van landbouwsubsidies. Het overgrote deel van de bevolking in het Zuiden is voor zijn levensonderhoud van landbouw afhankelijk.

Vaypajee zei ook dat de industrielanden in de fout gaan wanneer ze proberen te vermijden dat bedrijven hun productie verplaatsen naar een lageloonland als India. Outsourcing verhoogt de competitiviteit. De hogere winsten en dividenden komen vooral het land van oorsprong ten goede. Een tweede vergissing is het afsluiten van de eigen arbeidsmarkt voor Indiase werknemers. Europa en de VS moeten om demografische redenen arbeidskrachten invoeren. Wanneer de mensen niet naar de plaatsen met werk mogen komen, zal het werk naar de mensen komen, zei de Indiase premier.

Europa heeft als investeerder in India een zekere achterstand. Onder de 200 van de 500 grootste firma’s in de lijst van het tijdschrift Fortune die in India actief zijn, zijn er maar een handvol uit Europa. India vertegenwoordigt minder dan twee procent van de Europese buitenlandse handel. Volgens EU-commissaris voor externe relaties Chris Patten heeft India de reputatie van een lastig land om zaken te doen, omwille van excessieve bureaucratie, slechte infrastructuur en stroeve arbeidswetten.

Ranjit Devraj

xml=7

Ref: eu ap if ws4