Vrachtwagenbouwers moeten verbruik bekendmaken

Jametlene Reskp/Unsplash

 

Producenten van vrachtwagens moeten verplicht worden informatie ter beschikking te stellen over onder meer de aerodynamica, het verbruik en de rolweerstand van hun modellen. Dat heeft de milieucommissie in het Europees Parlement beslist.

De parlementsleden keurden deze week een wetsvoorstel van de Europese Commissie goed waarin die verplichting is opgenomen. De toegenomen transparantie moet transportbedrijven toelaten om bij hun keuze van nieuwe vrachtwagens meer rekening te houden met het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.

De parlementsleden riepen de Commissie ook op om voor eind april CO2-doelstellingen op te stellen waar trucks tegen 2025 aan moeten voldoen.

‘We zijn tevreden dat de parlementsleden ervoor hebben gekozen innovatie te stimuleren in de plaats van efficiëntie-gegevens achter te houden, enkel omdat de producenten bang zijn voor concurrentie’

De mobiliteitsorganisatie Transport & Environment is blij met de beslissing. ‘We zijn tevreden dat de parlementsleden ervoor hebben gekozen innovatie te stimuleren in de plaats van efficiëntie-gegevens achter te houden, enkel omdat de producenten bang zijn voor concurrentie’, zegt Stef Cornelis van T&E.

‘Nu moeten de regeringen en parlementsleden het nog eens worden over het wetsvoorstel dat meer transparantie en concurrentie creëert in de Europese vrachtwagensector, inclusief exacte gegevens over de luchtweerstand. Dat komt niet alleen de transportsector ten goede, maar ook het klimaat.’

Brandstofkosten

Transportbedrijven spenderen per truck gemiddeld 32.000 euro per jaar aan brandstof. Opvallend is dat het gemiddelde verbruik in de voorbije twintig jaar nauwelijks is gedaald, stelt T&E: een truck die gebouwd is in 2015 verbruikt ongeveer evenveel als een exemplaar uit 1995. Vrachtwagens maken minder dan 5 procent uit van alle voertuigen in Europa, maar zijn goed voor een kwart van alle uitstoot uit het wegverkeer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift