Vrees voor geweld bij Sri Lankaanse verkiezingen

Nieuws

Vrees voor geweld bij Sri Lankaanse verkiezingen

Vrees voor geweld bij Sri Lankaanse verkiezingen
Vrees voor geweld bij Sri Lankaanse verkiezingen

Amantha Perera (IPS)

07 januari 2015

Donderdag 8 januari gaan 14,5 miljoen Sri Lankanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De vrees groeit dat de verkiezingen zullen uitmonden in geweld.

Keerthi Tennakoon, directeur van de Campaign for Fair and Free Elections (CaFFE), zegt dat de reactie van de politie op geweld dat afgelopen maandag uitbrak, weinig goeds voorspelt. ‘De politie lijkt altijd te laat te komen om geweld in te dammen.’

In Kahawatta in het centrale district Ratnapura, braken in de vroege maandagochtend rellen uit tussen aanhangers van oppositiekandidaat Maithripala Sirisena en aanhangers van de huidige president Mahinda Rajapaksa. Toen de situatie verder escaleerde, werd geschoten. Daarbij vielen verschillende gewonden onder de aanhangers van de oppositie. Die togen vervolgens naar de verkiezingskantoren van de aanhangers van Rajapaksa om hun woede te koelen en blokkeerden urenlang de belangrijkste toegangsweg.

‘De politie kwam pas twee uur na het begin van de rellen in actie’

‘De politie kwam pas twee uur na het begin van de rellen in actie’, constateert CaFFE in een reactie. ‘Dat gebeurde pas toen aanhangers van de Verenigde Nationale Partij (UNP) de kantoren van plaatsvervangend minister Premalal Jayasekara aanvielen.’ Tennakoon zegt dat de laatste 48 uur voor de verkiezingen cruciaal zijn. ‘Gewone kiezers zullen geen risico’s nemen, als ze gewelddadigheden verwachten.’

Ongelijkheid

Rajapaksa heeft bij de verkiezingen stevige concurrentie te duchten van zijn voormalige minister van Gezondheid, Sirisena. De aanloop naar de verkiezingen werd gekenmerkt door persoonlijke aanvallen; inhoudelijke discussies ontbraken grotendeels.

Ondanks robuuste groei heeft Sri Lanka te maken met grote economische ongelijkheid. De rijkste 20 procent van de bevolking trekt de helft van het nationale inkomen naar zich toe, terwijl de armste 20 procent het met slechts 5 procent van de welvaart in het land moet doen.

Het door oorlog verscheurde Noorden van het land kampt met grote armoede, ondanks het feit dat in mei 2009 een einde kwam aan de burgeroorlog. Anushka Wijesinha, econoom en beleidsadviseur, zegt dat de verkiezingsmanifesten vol staan met lokkertjes zoals sociale uitkeringen en een verhoging van de ambtenarensalarissen, en dat er weinig in staat over strategisch beleid gericht op stabiliteit voor langere tijd.

Het door oorlog verscheurde Noorden van het land kampt met grote armoede, ondanks het feit dat in mei 2009 een einde kwam aan de burgeroorlog.

De verkiezingen zullen naar verwachting economische onzekerheid creëren, in ieder geval op korte termijn, en naar alle waarschijnlijkheid gevolgd worden door parlementsverkiezingen. Een dag na de aankondiging van de vervroegde verkiezingen door de president op 20 november vorig jaar, kende de beurs in Colombo de sterkste daling in 15 maanden. Herstel bleef uit.

‘Beide kandidaten leggen sterk de nadruk op overheidsinitiatieven- en programma’s. Die bleken in het verleden totaal niet efficiënt. De focus zou moeten liggen op het stimuleren van privaat ondernemerschap en innovatie’, zegt Wijesinha.

Tamils

De steun voor president Rajapaksa nam in de afgelopen maanden af. Sinds eind 2010 had hij een tweederdemeerderheid in het parlement dat 225 leden telt. Maar in december vorig jaar liepen 26 leden van het regeringskamp over naar de oppositie. Sirisena wist steun te verwerven van partijen die de moslim- en Tamilminderheden vertegenwoordigen. Die groepen maken ongeveer 15 procent van de bevolking uit.

De werkloosheid in de Noordelijke Provincie, waar veel minderheden wonen, is met 5,2 procent hoog. Het nationale gemiddelde is 4,4 procent. De hoogste werkloosheid heerst in het district Kilinochchi (7,9 procent vorig jaar).

Om de economie in het Noorden aan te zwengelen, zegt Muttukrishna Sarvananthan van het Point Pedro Institue of Development, zijn meer private investeringen nodig.

Om de economie in het Noorden aan te zwengelen, zegt Muttukrishna Sarvananthan van het Point Pedro Institue of Development, zijn meer private investeringen nodig. ‘We hebben vooral buitenlands privaat kapitaal nodig dat werkgelegenheid kan genereren, niet zozeer buitenlandse hulp’, zegt hij.

Hij wijst er ook op dat decentralisatie kan helpen politieke en economische grieven te verminderen. ‘Overdracht van fiscale bevoegdheden aan provincies – inclusief de Noordelijke en Oostelijke Provincie – moet onmiddellijk gebeuren, zodat zij het nodige geld hebben om onafhankelijk en effectief te opereren, zonder bemoeienis van de nationale overheid.’

Overdracht van macht was altijd een belangrijke eis van de Tamilminderheid na de onafhankelijkheid van het eiland. Het gebrek aan politieke macht was in feite de katalysator voor de groei van het separatisme en de opkomst van de Tamiltijgers, die tussen 1983 en 2009 vochten voor een onafhankelijk thuisland.