Hulporganisaties waarschuwen voor cholera en malaria

Vrees voor ziektes in Mozambique en Malawi na doortocht Idai

© NASA (CC0)

cycloon Idai tijdens de tocht over Mozambique (14 maart 2019)

Hulporganisaties vrezen de uitbraak van ziektes in Mozambique, Malawi en Zimbabwe nadat de landen tien dagen geleden getroffen werden door cycloon Idai. Het aantal doden is opgelopen tot meer dan 750 mensen.

In Mozambique zou volgens voorlopige cijfers het aantal slachtoffers zijn opgelopen tot 446 mensen, in Zimbabwe tot 259. In Malawi zijn al 56 dodelijke slachtoffers geteld.

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen waarschuwen voor de uitbraak van ziektes zoals cholera en malaria.

Milieuminister van Mozambique, Celso Correia, noemde de cijfers voorlopig. Naar schatting zullen ze nog toenemen als het overstromingswater verder wegtrekt. Zo’n 110.000 mensen verblijven momenteel in opvangkampen.

Hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen (AZG) waarschuwen voor de uitbraak van ziektes zoals cholera en malaria. Eerder constateerden medewerkers van AZG ter plaatse al een toename van infecties aan de luchtwegen en diarree onder de getroffen bevolking.

Vlaamse steun aan Mozambique en Malawi

Afgelopen weekend (zaterdag) heeft de Vlaamse regering 250.000 euro aan humanitaire middelen vrijgegeven voor Mozambique en Malawi om de meest dringende noden, zoals schoon water en onderdak, te kunnen lenigen.

“Gezien de enorme schade en de humanitaire ramp die zich momenteel voltrekt, hebben we de opdracht gegeven om onmiddellijk 250.000 euro vrij te maken om aan de actuele noden tegemoet te komen”, verklaarden minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) in een gezamenlijke verklaring.

Malawi en Mozambique zijn, samen met Zuid-Afrika, partnerlanden van Vlaanderen.

Klimaatproblematiek

Vlaanderen organiseert samen met partners in deze landen langlopende projecten die specifiek inzetten op het versterken van de lokale capaciteit om het hoofd te bieden aan de klimaatproblematiek in de regio en op het ondersteunen van de coördinatie van de humanitaire sector.

Minister-president Bourgeois: “De armste landen in het Zuiden worden getroffen door de klimaatverandering. Vlaanderen werkt daarom in functie van de burgerbevolking mee aan projecten in Malawi en Mozambique, die zich richten op duurzame, structurele oplossingen om de impact en negatieve gevolgen van de klimaatverandering te beperken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.