'Vrijhandelsagenda domineert op top EU-Latijns-Amerika'

Nieuws

'Vrijhandelsagenda domineert op top EU-Latijns-Amerika'

Julio Godoy

12 mei 2006

EU/LATAM: Vrijhandelsagenda domineert EU-Latijns-Amerikatop

WENEN, 12 mei (IPS) - Tijdens de EU-Latijns-Amerikatop vandaag (12 mei) in Wenen, staan vooral de belangen van het Europese bedrijfsleven centraal, zeggen maatschappelijke organisaties. Er is volgens hen te weinig oog voor de sociale situatie, de noodzaak tot ontwikkeling, milieubescherming en mensenrechten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

“We willen het wederzijdse begrip en het bestaande partnerschap versterken om een nieuwe dialoog en nieuwe kansen voor beide regio’s te creëren”, zei de Europese commissaris voor Buitenlandse Zaken, Benita Ferrero-Waldner vorige maand over de top. Het is het type verklaring dat bij niet-gouvernementele organisaties in Europa en Latijns-Amerika weinig indruk maakt. Officiële ontwikkelingshulp en samenwerking zijn volgens hen niet meer dan een manier om toegang te krijgen tot voor Europa nuttige natuurlijke rijkdommen.

“We hebben vijftien jaar ervaring met de neoliberale vrijemarktpolitiek, en onze conclusie is dat het multinationale kapitaal bezit heeft genomen van onze natuurlijke rijkdommen, onze bomen, ons water en zelfs onze zaden”, zegt Pedro Stedile van de Braziliaanse Beweging van Landloze Boeren (MST).

Stedile, die betrokken is bij het Permanente Volkstribunaal dat parallel aan de top in Wenen wordt gehouden, wijst in dat verband op de financiering van het Noors-Braziliaanse pulp/papierbedrijf Aracruz Celulosa “met transnationaal kapitaal.” Zowel de MST als Vía Campesina, een wereldwijd netwerk van plattelandsbewegingen, stellen dat Aracruz Celulosa het bedrijf is met de grootste ‘groene woestijn’ in Brazilië. Het heeft 250.000 hectare beplant met snelgroeiende pulpbomen die waterbronnen en de bodem uitputten.

“De fabrieken van Aracruz produceren 2,4 miljoen ton witte papierpulp per jaar. Dat zorgt voor vervuiling van lucht en water en het is schadelijk voor de gezondheid van de lokale bevolking. Tegelijkertijd levert het nauwelijks werk op en draagt het niet bij aan gezonde economische ontwikkeling, die zich kenmerkt door solidariteit”, zegt Stedile.

Het Permanente Volkstribunaal, dat vandaag de laatste hoorzittingen houdt, vraagt aandacht voor de “mensenrechtenschendingen, economische ongelijkheid en milieuvervuiling door de dertig Europese bedrijven die het meest actief zijn in Latijns-Amerika en het Caribische gebied.” Tot die bedrijven horen onder meer BP (voorheen British Petroleum) en het Spaans-Argentijnse Repsol YPF.

De centrale rol die Europese bedrijven spelen in de EU-strategie ten opzichte van Latijns-Amerika, blijkt ook uit het business forum dat gelijk met de top in Wenen plaatsvindt. Zo’n driehonderd deelnemers uit Europa en Latijns-Amerika vergaderen daar over “het overbruggen van de kloof tussen beide werelddelen door zakelijke en culturele contacten.” Op de agenda staan onder meer gesprekken over handel en de impact van globalisering op Latijns-Amerika.

“Veel vertegenwoordigers van Latijns-Amerikaanse bedrijven zijn in feite afgevaardigden van dochterbedrijven van Europese ondernemingen”, zegt Abel Esteban, analist van het Corporate Europe Observatory (CEO). Het business forum is volgens hem vooral een debat tussen lobbygroepen, waarin Europese deelnemers domineren. “De deelnemers hebben een beroep gedaan op de regeringen van Latijns-Amerika om het sluiten van vrijhandelsovereenkomsten tussen beide regio’s te versnellen.”

Waarnemers verwachten weinig concrete resultaten van de top, waar niet alleen over handelsrelaties wordt gesproken, mar ook over samenwerking op het gebied van drugsbestrijding, georganiseerde misdaad, terrorisme, migratie, wetenschap en techniek en energie. (JS/PD)