Vroege borstvoeding redt zuigelingen

Nieuws

Vroege borstvoeding redt zuigelingen

Els Scholiers

02 augustus 2007

Baby’s die binnen het uur na de geboorte borstvoeding krijgen, hebben meer kans om te overleven. Dat staat in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. Hierdoor kan de zuigelingensterfte in de ontwikkelingslanden afnemen en dat is een goede zaak voor de Millenniumdoelstellingen.

De studie uit Ghana bevat analyses van 10947 kinderen die borstvoeding kregen, geboren zijn tussen juli 2003 en juni 2004 en de tweede dag overleefd hebben. Volgens de resultaten kan zestien procent van de zuigelingensterfte vermeden worden als de zuigelingen vanaf de eerste dag borstvoeding krijgen. Dat percentage stijgt tot 22 procent als de borstvoeding start tijdens het eerste uur na de geboorte.
Gisteren ging overal in de wereld de week van de borstvoeding van start. Elk jaar van een tot acht augustus viert Unicef in 120 landen deze World Breastfeeding Week en het thema deze keer luidt ‘borstvoeding binnen het uur na de geboorte’.

Doorbraak voor zuidelijke Afrika

“Meer dan dertig procent van de kinderen sterft in de eerste maand”, zegt Ann M.Veneman, directrice van Unicef. “Vroege borstvoeding bevat cruciale voedingsstoffen, beschermt kinderen tegen dodelijke ziekten en bevordert de groei en ontwikkeling van de baby’s”, meent Veneman.
Voor zuidelijk Afrika kan deze bevinding een relevante doorbraak betekenen. Ongeveer tien procent van alle baby’s sterven voor ze de leeftijd van een jaar bereiken en de meeste zuigelingen sterven thuis.
Unicef schat dat als kinderen de eerste zes maanden alleen borstvoeding krijgen, er elk jaar 1,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar kunnen worden gered.

Gemeenschapsgerichte aanpak

“Het is cruciaal dat we vrouwen in hun huizen en gemeenschappen bereiken”, zegt Veneman.  Unicef biedt dan ook steun aan geïntegreerde, gemeenschapsgerichte gezondheidszorg waar de promotie van exclusieve borstvoeding centraal staat. Bovendien werkt de organisatie met partners, overheden en gemeenschappen samen om nationale voedselwetgevingen voor kinderen te bevorderen en alle stadia van de geboortezorg te verbeteren.
Onderzoek in Ghana, Madagaskar en Bolivia toont aan dat grootschalige gemeenschapsgerichte programma’s over een periode van drie tot vier jaar het gedrag van vrouwen kunnen veranderen en het percentage borstvoeding binnen het eerste uur na de geboorte gevoelig doen stijgen. 
Om het millennium ontwikkelingsdoel over de kindersterfte waar te maken, is het cruciaal dat de zuigelingensterfte wordt aangepakt. Volgens de studie in de Pediatrics kan de promotie van vroege borstvoeding hier een belangrijke bijdrage te leveren.

Bronnen: