Geen toegang tot onderwijs en werkgelegenheid

Vrouw zijn is nergens zo zwaar als in Afghanistan

United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Afghanistan is het slechtste land ter wereld om een vrouw te zijn, blijkt uit de laatste Women, Peace and Security (WPS) Index. Denemarken is dan weer het meest vrouwvriendelijke land.

Samenlevingen waar vrouwen het goed hebben zijn vreedzamer, democratischer en welvarender, zegt het Institute for Women, Peace and Security (GIWPS) van Georgetown University. Bovendien zijn ze beter voorbereid op de gevolgen van de klimaatverandering. 

‘Afghaanse vrouwen worden elke dag wakker zonder baan, zonder onderwijs en zonder autonomie over hun leven.’

Dat is goed nieuws voor Denemarken, Zwitserland en Zweden, die de top-3 uitmaken in de nieuwe wereldwijde index van 177 landen. Ook Nederland en België scoren relatief hoog met respectievelijk een negende en elfde plaats.

Helemaal onderaan de lijst bungelen de Centraal-Afrikaanse Republiek, Jemen en Afghanistan. De twintig laatste landen in de ranglijst hebben in de voorbije jaren te maken gehad met gewapende conflicten.

Heel land gevangen

Voor de ranglijst is rekening gehouden met dertien indicatoren om de inclusie, rechtvaardigheid en veiligheid te meten in 177 landen. De ranglijst houdt onder meer rekening met toegang tot onderwijs en werkgelegenheid, de wetgeving en georganiseerd geweld.

‘Al sinds 2021 staat Afghanistan te boek als het slechtste ter wereld om vrouw te zijn’, zegt Torunn L. Tryggestad, directeur van het Centrum voor Gender, Vrede en Veiligheid van het Vredesonderzoeksinstituut Oslo, dat meewerkte aan de index.

‘Afghaanse vrouwen worden elke dag wakker zonder baan, zonder onderwijs en zonder autonomie over hun leven. Deze index zou moeten dienen als een wake-up call voor wereldleiders dat een heel land aan vrouwen gevangen zit.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.