Vrouwelijke generaal traint Syrische rebellen

Nieuws

Vrouwelijke generaal traint Syrische rebellen

Vrouwelijke generaal traint Syrische rebellen
Vrouwelijke generaal traint Syrische rebellen

Basma Atassi

23 oktober 2012

Zubaida al-Meeki is de eerste vrouwelijke legeraanvoerder die is overgelopen van het kamp van president Assad naar de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Ze zette de stap na het zien van de "misdaden en wreedheden die het regime heeft gepleegd."

Al-Meeki werkte in een rekruteringseenheid in Bibila, een stad ten zuiden van Damascus. Ze zegt dat ze zich al in oktober vorig jaar bij het Vrije Syrische Leger wou aansluiten, maar dat het regime haar voortdurend in de gaten hield.

Nadat de rebellen grote delen van Bibila hadden veroverd, ging al-Meeki zich aanbieden bij de rebellen. “We waren verrast en achterdochtig. Een alaviet die ons vertelde dat ze aan onze zijde wou strijden, stel je voor”, vertelt Khaled van het Jond Allah-bataljon in Bibila. “We moesten eerst zeker zijn dat we haar konden vertrouwen.”

Alavieten

Al-Meeki behoort als alaviet tot dezelfde religieuze groep als Assad, maar Khaled leerde dat de meeste alavieten die net als zij van de Golanhoogten verdreven waren, lager op de sociale ladder staan. “Voor het regime zijn niet alle alavieten gelijk, en die uit de Golan worden het slechtst behandeld”, aldus Khaled.

“De revolutie heeft het Syrische volk waardigheid gegeven en de minderheden het gevoel dat ze bij de rest van het land horen. Alle sektes in Syrië hebben erg geleden onder dit regime”, zegt al-Meeki.

Vlak nadat ze was overgelopen, heeft al-Meeki veertig tot vijftig vrijwilligers getraind. “Ik bracht mijn tijd door in een legerkamp waar ik mensen zonder militaire achtergrond opleidde. Ik leerde hen onder andere wapens gebruiken.”

Gewapende vrouwen

Volgens een Ahmad, een van hen, was de aanwezigheid van al-Meeki een goede zaak. “Ze was een inspiratiebron voor de strijders”, verklaart hij. “Hoewel ze niet meevocht, was al-Meeki heel dicht bij het front. Haar moed en toewijding aan de groep hadden een positieve uitwerking op de soldaten.”

Al-Meeki geeft toe dat het ongewoon is dat vrouwen mannen trainen in Syrië. Volgens haar waren er honderden vrouwen in het leger, maar hadden ze meestal slecht betaalde administratieve functies.

De rebellen hebben video’s vrijgegeven van vrouwen met wapens die beweren dat ze bij het Vrije Syrische Leger vechten, maar volgens activisten zijn deze video’s enkel een manier om hun steun te betuigen. “Ze zijn soms enkel bedoeld om mannen die aan de zijlijn staan te overtuigen om mee te strijden”, meent Omar, een activist in Homs.

Alcohol

Al-Meeki’s geval is anders. “Ze sliep in een legerkamp en droeg haar uniform elke dag. De strijders respecteerden en gehoorzaamden haar”, verklaart Abo Adnan, een Syrische cineast die naar het zuiden van Damascus is gereisd om de schermutselingen tussen regeringstroepen en rebellen te filmen.

“Op voorhand dacht ik dat het Jond Allah-bataljon een door Al Qaeda geïnspireerde groep strijders was. Helemaal niet. Ze beschouwden al-Meeki als een oudere zus. Het zijn gewone mensen, die lachen en grappen vertellen. Soms bidden ze, soms niet. Sommigen roken, anderen niet. Er zijn er zelfs die alcohol drinken”, vertelt Adnan.

Volgens de vrouwelijke generaal is haar familie trots op haar en wat ze gedaan heeft. “Ze hebben de video van mijn overlopen gezien op televisie en waren er heel blij mee. Ik zei nochtans dat ze me moesten verstoten, omdat ik bang was dat ze bedreigingen zouden ontvangen. Maar mijn ouders weigeren dat te doen.”