Vrouwen en kinderen in Afrika steeds vaker slachtoffer van wreedheden – VN-rapport

Nieuws

Vrouwen en kinderen in Afrika steeds vaker slachtoffer van wreedheden – VN-rapport

Thalif Deen

30 januari 2004

Steeds vaker worden vrouwen en kinderen tijdens militaire conflicten in Afrika ontvoerd en vervolgens verkracht of gemarteld. Dat blijkt uit een VN-rapport. Het verscheen op dezelfde dag dat het Internationaal Strafhof in Den Haag bekendmaakte Oegandese rebellen te willen vervolgen voor oorlogsmisdaden tegen vrouwen en kinderen.

Volgens het rapport van de Economische Commissie voor Afrika (ECA) worden jonge meisjes gegijzeld en ontvoerd om te worden misbruikt door militaire gezagsvoerders en legerchauffeurs. Dit gebeurt vooral in Oeganda, Soedan en Sierra Leone. Volgens Unicef zijn in Noord-Oeganda sinds juni 2002 meer dan 10.000 kinderen ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer (LRA), een groep gewapende rebellen die tegen de regering vecht. Als onderdeel van de initiatie bij het Verzetsleger moeten ontvoerde kinderen rituele moorden verrichten en soms ook elkaar verminken.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag schat dat er de afgelopen twee jaar 20.000 kinderen zijn ontvoerd. Afgelopen december drong de Oegandese president Yoweri Museveni bij het Strafhof aan op vervolging van de rebellen. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo kan nu beginnen met het eerste onderzoek naar de misdaden in Oeganda, dat uiteindelijk moet leiden tot de arrestatie en berechting van de leiders van het Verzetsleger. Voor zo’n onderzoek is toestemming nodig van de rechters van het Strafhof, van de VN-Veiligheidsraad of van een lidstaat zelf. Oeganda heeft het oprichtingsverdrag van het ICC, het Statuut van Rome, ondertekend.

Jo Becker van Human Rights Watch noemt de ontvoeringen en het gebruik van kinderen als seksslaven en soldaten een van de meest weerzinwekkende aspecten van gewapende conflicten. Ongeveer 20.000 kinderen zwerven ‘s nachts rond in de hoop in kerken of op busstations aan ontvoering te kunnen ontsnappen. Veel leden van het Verzetsleger zijn slachtoffers die zelf dader zijn geworden. Deze kinderen weer reïntegreren in de Oegandese samenleving is noodzakelijk voor stabiliteit in Oeganda, stelt het Strafhof in de gisteren (donderdag) uitgegeven verklaring. Hierbij is de hulp nodig van de internationale gemeenschap, Oeganda en het Internationale Strafhof kunnen dat niet alleen.

Ook de aids-epidemie die grote delen van Afrika in zijn greep houdt, heeft volgens het ECA-rapport invloed op de ontvoering van vrouwen en kinderen. Volgens Unicef zijn er 11 miljoen kinderen in Afrika die een ouder of beide ouders verloren hebben aan aids. In sommige landen in zuidelijk Afrika is een op de vijf kinderen wees.

Het Strafhof in Den Haag hield zich tot nu toe vooral bezig met voorbereidend onderzoek naar misdaden in de Democratische Republiek Congo. Daar zijn duizenden vrouwen verkracht en gemarteld, waaronder kinderen jonger dan tien jaar en vrouwen boven de tachtig. De vrouwen komen vooral uit het oosten van Congo. In dat gebied werd tot vorig voorjaar hevig gevochten door rebellen die gesteund werden door buurlanden Rwanda en Oeganda. Na een staakt-het-vuren trekken er nog steeds gewapende milities rond.