Zikavirus: Vrouwen besmetten mannen ook

Niet allee mannen kunnen vrouwen besmetten met zika via seksueel contact, vrouwen kunnen dat ook bij mannen. Daarvoor is in New York het eerste wetenschappelijke bewijs opgedoken.

  • CC0 CC0

Het Amerikaanse preventieagentschap, CDC, meldt in haar wekelijkse rapport dat een man besmet raakte met het zikavirus na seksueel contact met een vrouw.

De vrouw was net terug in New York na een reis naar een land waar het zikavirus zich nog uitbreidt. De dag van haar terugkeer had ze onbeschermde seks met haar partner, net als zij een twintiger.

Kort nadien kregen ze beiden de symptomen van zikabesmetting. Na een medisch onderzoek bleken ze inderdaad besmet te zijn.

Eerste bewijs

De man had in de week voor de besmetting de VS niet verlaten, was ook niet gebeten door een mug en had geen andere sekspartners gehad. De meest voor de hand liggende verklaring, verklaart het CDC, is dat de man via de vrouw besmet raakte.

Het is de eerste keer dat zoiets wetenschappelijk wordt vastgesteld.

Voor besmetting van vrouwen door mannen via seks waren er reeds bewijzen. Zo kreeg een vrouw in Frankrijk begin dit jaar het virus via haar partner die net terug was uit Brazilië. Begin deze maand kwam een gelijkaardige melding uit Spanje.

Hoe de besmetting bij het New Yorkse paar precies verliep, is onduidelijkheid. De dag na het seksuele contact kreeg de vrouw haar maandstonden. Mogelijk verliep de infectie via het bloed, aldus het CDC.

Advies voor zwangere vrouwen

Het zikavirus wordt vooral door de Aedesmug overgedragen in Latijns-Amerika.

De meeste patiënten worden niet erg ziek van het zikavirus. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspijnen. Voor zwangere vrouwen is het echter wel gevaarlijk, het virus kan immers afwijkingen bij de foetus veroorzaken.

Door de nieuwe vaststelling in New York heeft het CDC zijn advies voor zwangere vrouwen aangepast. Tot nog toe kregen zwangere vrouwen het advies een condoom te gebruiken of tijdens de zwangerschap geen seks meer te hebben als hun mannelijke partner uit een land met zika terugkomt.

Het CDC breidt dat advies nu uit naar zwangere vrouwen met een vrouwelijke sekspartner.

Over drie jaar voorbij

Het preventieagentschap plant een gelijkaardige update voor sekspartners waarvan de vrouw niet zwanger is. Nu krijgt een man die een land met zika heeft bezocht, de raad minstens zes maand een condoom te gebruiken of zich van seks te onthouden.

Britse wetenschappers verklaarden vorige week dat de zika-epidemie in Zuid-Amerika over twee tot jaar voorbij zal zijn.

Dat advies zouden nu ook gelden vrouwen die terugkeren uit zo’n land.

Britse wetenschappers verklaarden vorige week dat de zika-epidemie in Zuid-Amerika over twee tot jaar voorbij zal zijn.

Dan zullen zoveel mensen besmet zijn en bijgevolg immuun geworden zijn, dat er te weinig mensen overblijven om de verspreiding op grote schaal verder mogelijk te maken.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift