Vrouwen levend begraven, een “traditie” volgens Pakistaanse senatoren

Nieuws

Vrouwen levend begraven, een “traditie” volgens Pakistaanse senatoren

Zofeen Ebrahim

16 september 2008

Mensenrechtenactivisten eisen het ontslag van twee Pakistaanse senatoren. Die hadden het levend begraven van vijf vrouwen door de broer van een lokale minister van de deelstaat Beloetsjistan een “traditie” genoemd.

De drie tienermeisjes en twee vrouwen werden op 14 juli mishandeld en levend begraven in het dorp Babakot in het district Jafferabad. Dat gebeurde op bevel van Abdul Sattar Umrani, de broer van Sadiq Umrani, een deelstaatminister die lid is van de Pakistaanse Volkspartij (PPP).
Volgens een verslag van de in Hongkong gevestigde Aziatische Mensenrechtencommissie werden de drie meisjes door Umrani en zes handlangers uit een jeep gesleurd, geslagen en neergekogeld. Naar verluidt leefden de drie nog toen ze in een brede greppel werden gegooid en toegedekt met aarde en stenen.
De twee oudere vrouwen waren de moeder en een tante van een van de slachtoffers. Toen die protesteerden werden ook zij in de greppel gegooid. De aanleiding voor de barbaarse strafactie was dat de drie meisjes hadden gevraagd te mogen trouwen met een man van hun keuze.

Traditie

Toen de kwestie op 30 augustus ter sprake kwam in de senaat, zei senator Israrullah Zehri uit Beloetsjistan dat de moorden “een deel van onze traditie” zijn. Hij kreeg daarbij steun van collega-senator Jan Mohammad Jamail, die vond dat het incident “nodeloos werd gepolitiseerd”.
“Ziekmakend en verwerpelijk”, noemt Ali Dayan Hasan van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de uitlatingen van de senatoren. “Het getuigt van weinig respect voor de senaat en de grondwet als je argumenteert dat hierover niet mag worden gesproken. Zoals de zaken er nu voorstaan, is Zehri schuldig en moet hij opstappen omdat hij crimineel gedrag verdedigt als ‘tribale gewoonten’”.
Vredesactivist Pervez Hoodbhoy deelt in de verontwaardiging. “Deze beesten in menselijke gedaante hebben geen plaats in een moderne samenleving. Het zijn neanderthalers met de mentale ingesteldheid van een holbewoner. Deze gevaarlijke sujetten moeten onmiddellijk uit elk publiek ambt worden verwijderd.”

Eremoorden

De Pakistaanse grondwet geeft elke vrouw het recht om vanaf haar achttiende levensjaar te trouwen met de man van haar keuze. In de praktijk worden vrouwen vaak streng gestraft als ze zich niet schikken naar de wil van hun familie. De Onafhankelijke Mensenrechtencommisie van Pakistan registreerde in 2007 636 ‘eremoorden’, waarbij vrouwen werden vermoord door hun familie om de ‘eer’ te vrijwaren. Het reële aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.
Sinds 2004 riskeren de daders van eremoorden de doodstraf, maar in realiteit ontlopen ze meestal hun straf. “Umrani gaat gewoon verder met zijn leven, met lijfwachten en uiterlijk vertoon. Hij hoeft niets te vrezen”, zegt een anonieme militant van de Baloch Republican Party. “De lichamen van de drie meisjes zijn opgegraven en ergens anders begraven, zodat de politie de zaak niet kan onderzoeken.”
Volgens de lokale politicus heeft Sattar al meer dan twintig mensen vermoord, meestal omwille van ruzie over gronden. “Je moet niet denken dat hij deze keer gepakt wordt. Dit is Pakistan: wie invloed heeft kan ongestraft moorden, niet één keer, maar tientallen keren.”