Vrouwenhandel bloeit in Mexico

Nieuws

Vrouwenhandel bloeit in Mexico

Diego Cevallos

24 juli 2008

De diensten van een “VIP diamant”-prostituee, vaak uit Oost-Europa of Zuid-Amerika, kosten zo'n 1275 euro in Mexico-stad. Sekswerkers uit Midden-Amerika doen het voor minder dan 10 euro. Elke klasse heeft z'n eigen seksmaffia, die verweven is met de handel in wapens en drugs.

De dure VIP-prostituees (er zijn er ook in de categorie platina, goud en zilver) worden “geregeld” door Russen, Oekraïners of Cubaanse Amerikanen. Die maken deel uit van wereldwijde netwerken, terwijl de goedkope prostituees door lokale pooiers worden gecontroleerd. Beide groepen hebben echter goede banden met mensen uit de ordediensten of van de overheid.
“De maffia’s zijn heel harde organisaties”, zegt Jaime Montejo, de oprichter van Brigada Callejera, een ngo die al 13 jaar met sekswerkers in Mexico werkt. “Ze kunnen alleen bestaan door hun afspraken met de autoriteiten en met andere groepen die geen scrupules hebben.” De gemeente, de politie en de immigratiedienst, ze proberen er allemaal een graantje van mee te pikken. “Dat weet iedereen.” Alleen al de stad Tijana ontvangt bijna 100.000 euro aan belastinggeld van de seksindustrie, zegt Montejo, en bordelen in de hoofdstad betalen de overheid meer dan 280.000 euro per jaar.

Gelokt

De luxe prostituees worden vaak naar Mexico gelokt onder het voorwendsel van modellen- of assistentenwerk. De anderen komen zelf de grens over, uit het zuiden. Beide groepen worden onder de duim gehouden door pooiers die ze in kleine groepen houden en banden hebben met de maffia. Hun papieren worden hen afgenomen, ze mogen niet bellen, en ze worden in hun huis in de gaten gehouden.
“Het is slavernij. Sommige sekserkers worden zelfs vermoord als ze in opstand komen of klacht willen indienen”, zegt Montejo.
In La Merced, een rosse buurt in het historische centrum van de hoofdstad, zijn er dit jaar al zes prostituees vermoord. Vorig jaar veertien. Door mensen die geen prostitutie in de stad willen, of door boze pooiers. Bijna geen van de daders is gepakt.
De vrouwen in deze wijk moeten hun pooier per nacht 127 tot 255 euro betalen. Met een prijs van 10 dollar per beurt betekent dat dus minimaal 13 klanten. In ruil daarvoor krijgen ze een kamer, voedsel en soms wat zakgeld. Een derde van hen is onder de 18, schat Brigada Callejera.

Miljardenbusiness

Niemand kent de cijfers van de vrouwenhandel precies, maar onderzoek van het Openbaar Ministerie wijst uit dat er miljarden in omgaan. De vrouwenhandel is ook verweven met de handel in drugs en wapens. Lokale netwerken betalen tot 19.000 euro voor Oost-Europese vrouwen van de categorie Diamant: jong, mooi en goed opgeleid. Ze worden naar de hoofdstad gebracht en naar Cancún, een badplaats aan de Caribische kust. Daar moeten ze werken voor dure escortbureaus en exclusieve nachtclubs.