Vrouwenparticipatie verrassend groot in Verenigde Arabische Emiraten

Nieuws

Vrouwenparticipatie verrassend groot in Verenigde Arabische Emiraten

Meena Janardhan

25 februari 2009

Vrouwen hebben de laatste decennia op maatschappelijk vlak een grote sprong voorwaarts gemaakt in de Verenigde Arabische Emiraten. Nergens ter wereld volgt een hoger aandeel van de jonge vrouwen hoger onderwijs en 60 procent van de ambtenaren in de Golfstaat is van het vrouwelijke geslacht.

Zelfbewust gingen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) eind vorig jaar in de Mensenrechtenraad van de VN zelf in op de situatie van de vrouw in de VAE. “Anders dan sommige misvattingen en stereotypen doen geloven, staan vrouwen vooraan in de regering en in de privésector”, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Anwar Gargash bij de presentatie van een vooruitgangsrapport dat alle VN-lidstaten op geregelde tijden moeten inleveren.

Volgens Gargash hebben de leiders van de VAE zich ertoe geëngageerd werk te maken van de “positieversterking van de vrouw” om “hun vaardigheden in te zetten in onze groeiende economie.

Spectaculaire verbetering

Op sommige vlakken is de vooruitgang spectaculair. Volgens de overheid zet 77 procent van de jonge vrouwen in de VAE hun studies voort na het secundair onderwijs. Daarmee doen ze het 24 procent beter dan hun mannelijke studiegenoten. Volgens het internationale consultancybureau PricewaterhouseCoopers is het ook een wereldrecord.

Vrouwen maken volgens de officiële statistieken ook bijna 60 procent uit van het overheidspersoneel in de VAE. Zowat de helft van de vrouwelijke ambtenaren is al doorgestoten naar de hogere functies.

De VAE hebben ook vrouwelijke ingenieurs, bankiers en piloten. Toch blijft de participatie van vrouwen in de arbeidsmarkt met 15 procent nog vrij laag. In andere Golfstaten als Koeweit, Bahrein en Qatar ligt het aandeel vrouwen dat uit werken gaat hoger. De VAE zeggen wel dat vrouwen al goed zijn voor een derde van het bruto binnenlands product. In 1986 was dat nog minder dan 10 procent. De Raad van Zakenvrouwen in de VAE telt 12.000 leden. Samen zouden die goed zijn voor een investeringsvolume van 25 miljard dirham (5,3 miljard euro).

Ruimte voor verbetering

In de politiek is er nog ruimte voor verbetering. Bij de verkiezingen van 2006 maakten vrouwen maar 18 procent uit van het kiescollege. Tussen de 452 kandidaten bevonden zich ook 63 vrouwen, maar daarvan werd er maar één verkozen. De regering duidde daarop wel nog 8 andere vrouwelijke vertegenwoordigers aan in het 40-koppige parlement. Sinds februari 2008 telt de regering van de VAE ook vier vrouwelijke ministers. Geen enkel land in de regio doet het beter. In maart vorig jaar kregen de VAE met Khouloud Ahmad Jouan Al Dhahiri ook een eerste vrouwelijke rechter. In de regio had alleen Bahrein dat de VAE voorgedaan.

De regering van de VAE zegt dat haar ambities nog verder reiken. Volgens de vrouwen in de federatie is er inderdaad nog werk aan de winkel. Vrouwen die trouwen met een buitenlander, hebben het bijvoorbeeld veel moeilijker dan mannen die trouwen met iemand van een andere nationaliteit.

Wettelijk gezien moeten vrouwen en mannen gelijke kansen krijgen in de VAE, maar in de praktijk wordt dat beginsel niet altijd gerespecteerd. Afnan Al-Mutawa, een vrouwelijke ambtenaar, is blij met de mogelijkheden die de regering heeft geschapen, maar zegt dat ze zonder steun van haar familie niet zo ver zou zijn geraakt in haar studies en in haar carrière. “Zonder hun aanmoediging zouden de inspanningen van de regering een maat voor niets zijn geweest.”

Rima Sabban, een sociologe uit de VAE, waarschuwt dat de regering ervoor moet waken dat het veranderingsproces niet stilvalt. “De wettelijk voorziene gelijkheid van kansen moet ook worden afgedwongen om ervoor te zorgen dat ook de positie van vrouwen die niet tot de elite behoren wordt versterkt, met name in de politiek.”

Sabban vindt dat de regering ook moet investeren in voorlichting en vorming om tot “een meer constructieve kijk op vrouwen te komen, vooral wat betreft gendergelijkheid in professionele mannenbastions.” De regering zou ook meer rekening moeten houden dat veel vrouwen de zorg voor kinderen met hun werk moeten combineren.