Vruchtbaarheid Franse mannen in vrije val

Nieuws

Vruchtbaarheid Franse mannen in vrije val

07 december 2012

De spermakwaliteit bij Franse mannen is tussen 1989 en 2005 met bijna een derde gedaald, blijkt uit grootschalig onderzoek. Wetenschappers vermoeden een link met het milieu.

Het nieuws is ronduit alarmerend: in de onderzochte periode daalde zowel de gemiddelde concentratie als het aantal normaal gevormde spermacellen. De concentratie daalde met maar liefst 32,2 procent over de periode van zeventien jaar of met 1,9 procent per jaar. Het aantal normaal gevormde spermatozoïden daalde met 33,4 procent in dezelfde periode.

De studie, mogelijk de meest grootschalige ter wereld over dit onderwerp, werd deze week gepubliceerd in het toonaangevende Europese tijdschrift Human Reproduction.

Milieu

“Voor zover we weten is dit de eerste studie die een ernstige en alomvattende daling van de spermaconcentratie en morfologie vaststelt op de schaal van een heel land over een substantiële periode. Dit vormt een ernstige waarschuwing voor de volksgezondheid. Vooral de link met milieuvervuiling moet onderzocht worden.”

De wetenschappers pleiten voor verder onderzoek naar alle mogelijke oorzaken, maar verwijzen op eerdere studies die de link vaststelden tussen mannelijke fertiliteit en milieufactoren zoals vervuiling met hormoonverstorende stoffen.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit 126 Franse fertiliteitscentra, maar onderzochten enkel het zaad van koppels waarbij het fertiliteitsprobleem met zekerheid bij de vrouw lag, en het zaad van de mannen dus als “gezond” werd beschouwd.