VS en Mexico pakken grensgebied aan

Nieuws

VS en Mexico pakken grensgebied aan

10 augustus 2012

De Verenigde Staten en Mexico zijn overeengekomen om samen hun gemeenschappelijke grens aan te pakken.

In het nieuwe Border 2020-akkoord nemen de twee landen zich voor samen het milieu en de volksgezondheid in het gebied langs de meer dan 3000 kilometer lange grens te verbeteren. In het grensgebied wonen 14 miljoen mensen. Het is een van de drukste handelsregio’s ter wereld en de thuis voor 33 inheemse bevolkingsgroepen.

De overeenkomst werd getekend door Lisa Jackson, baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA en Juan Elvira Quesada, Mexicaans minister van Leefmilieu, maar betrekt ook de lokale gemeenschappen, universiteiten en de industrie bij de campagne.

“De aanpak van milieuproblemen langs de grens is al lang een gedeelde prioriteit”, zei Jackson. “Omdat we weten dat milieuproblemen, vervuiling en de ziektes die ze met zich meebrengen niet stoppen aan landsgrenzen”.

Vervuiling

Mexico en de VS nemen zich in de eerste plaats voor om de vervuiling aan te pakken, onder meer door de afvalwaterverwerking te verbeteren. De landen willen ook vervuilde sites saneren en het afvalbeheer optimaliseren. Tot slot gaan de milieudiensten beter samenwerken om een gemeenschappelijke aanpak van milieurampen te ontwikkelen.

Het vorige akkoord, Border 2012, dat dit jaar afloopt, resulteerde onder meer in de voorziening van zuiver drinkwater voor 8,5 miljoen huishoudens in de grensregio, de sanering van 12 miljoen autobanden van stortplaatsen en de verwijdering van 75,5 ton oude pesticiden.