VS erkennen overwinning Maduro niet

Nieuws

VS erkennen overwinning Maduro niet

VS erkennen overwinning Maduro niet
VS erkennen overwinning Maduro niet

Steffi Vermeire

17 april 2013

Maandag werd  Nicolas Maduro officieel uitgeroepen tot de  nieuwe president van Venezuela. De Verenigde Staten willen de  overwinning van  Maduro echter nog niet erkennen. Net als oppositiekandidaat Henrique Capriles willen ook zij een hertelling van de stemmen.  Maduro legt normaal gezien op 18 april de eed af.

Ondanks massaal protest riep de nationale kiesraad Nicolas Maduro uit tot winnaar van de verkiezingen en dus president van Venezuela. Tegenkandidaat Henrique Capriles, die met slechts 235.000 stemmen verschil verloor, betwist de uitslag en eist een hertelling. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert intussen in chaos. Een tegenbetoging werd vandaag door Maduro verboden en hij noemde Capriles ‘een gevaarlijke fascist’. In de hevige politieke protesten zijn reeds zeven doden gevallen.

‘Hertelling is noodzakelijk’

De overwinning van Maduro mocht dan wel erg gecontesteerd zijn, uit alle hoeken van de wereld stroomden de felicitaties voor de president snel binnen. Ook uit minder evidente contreien zoals Mexico en Colombia mocht de opvolger van Chavez gelukwensen ontvangen. De Verenigde Staten deelden dit enthousiasme echter niet en drukten hun bezorgdheid uit over de diepe verdeeldheid waarin Venezuela blijkbaar verkeert. De VS wil de uitslag niet erkennen tot alle onduidelijkheden over het kiesproces zijn uitgeklaard en de stemmen zijn herteld.

‘Door het erg kleine verschil tussen beide kandidaten ijveren we voor een volledige hertelling van de stemmen. Het land is erg verdeeld en dus mag er geen risico bestaan dat de verkiezingen niet democratisch verlopen zijn’ verklaart Patrick Ventrell, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken. ‘Het is moeilijk te begrijpen waarom de kiesraad van Venezuela de uitslag zo snel officieel gemaakt heeft, zonder een hertelling van de stemmen af te wachten’, gaat Ventrell verder. Op de vraag of de VS überhaupt bereid zijn Maduro te feliciteren, blijft hij ontwijkend. ‘We zijn bereid samen te werken met elke regering. Maar het scenario is zoals het is. Mensen sterven in protesten, de situatie is explosief, een hertelling is nodig. We blijven in overleg met de EU en de OAS, onze sleutelpartners. We’re just not there yet.’

Ook de Europese Unie blijft koeltjes onder Maduro’s overwinning en’neemt akte’ van het verkiezingsresultaat. ‘Als de nationale kiesraad beslist om tot een hertelling over te gaan, hopen we dat dit snel en op een transparante manier gebeurt’. Aldus EU-woordvoerster Maja Kocijancic.