VS houdt opnieuw bijdrage aan VN-Bevolkingsfonds in

Nieuws

Besluit ondermijnt levensreddende zorg aan vrouwen en meisjes

VS houdt opnieuw bijdrage aan VN-Bevolkingsfonds in

VS houdt opnieuw bijdrage aan VN-Bevolkingsfonds in
VS houdt opnieuw bijdrage aan VN-Bevolkingsfonds in

IPS

18 juli 2019

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump houdt voor het derde jaar op rij haar bijdrage in aan het VN-Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (Unfpa). De VS stellen zich al enkele jaren vijandig op ten opzichte van de VN.

Vrouwen staan in de rij voor het Kanungu Health Centre voor hiv- en baarmoederhalskankeradvies en -tests, en om meer te weten te komen over de beschikbare diensten voor gezinsplanning.

UNFPA / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Het Unfpa liep sinds 2017 in totaal naar schatting 210 miljoen dollar aan Amerikaanse steun mis. Ook andere multilaterale instituten en internationale afspraken kunnen op steeds minder Amerikaanse steun rekenen.

Het inhouden van de bijdrage kwam na het recente besluit van de VS om de VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) 300 miljoen dollar aan steun te ontzeggen. Ook op tweejaarlijkse bijdrage aan het VN-budget voor vredesmissies werd gekort, met 500 miljoen dollar. De VS voeren hiervoor politieke en ideologische redenen aan.

“Dit besluit van de VS hindert het cruciale werk van het Unfpa om de gezondheid en levens van miljoenen vrouwen en meisjes te beschermen, inclusief in humanitaire situaties”

Abortus

De regering-Trump is fel tegen abortus en uit ongefundeerde beschuldigingen, stelt het Unfpa. Dat heeft herhaaldelijk verklaard “geen abortus uit te voeren of te stimuleren, en de hoogste prioriteit te geven aan universele toegang tot vrijwillige gezinsplanning om abortussen te voorkomen.”

“Dit besluit van de VS hindert het cruciale werk van het Unfpa om de gezondheid en levens van miljoenen vrouwen en meisjes te beschermen, inclusief in humanitaire situaties”, zei het Unfpa eerder deze week in een reactie. “We hopen dat de VS dit standpunt willen heroverwegen.”

Jeffrey Bates, mediaspecialist bij het Unfpa, zegt dat het mandaat van het Unfpa op het gebied van reproductieve gezondheidszorg niet lijdt onder het Amerikaanse besluit. “Maar als het geld van de VS er wel was geweest, hadden we meer levensreddende zorg kunnen bieden aan miljoenen zwangere vrouwen.”

Kindhuwelijken

De Verenigde Staten speelden volgens Bates een belangrijke rol bij de lancering van het werk van het Unfpa in 1969. Het land speelde ook 45 jaar lang actieve rol in het bestuur van het Unfpa.

In 2016 bedroeg de totale Amerikaanse bijdrage aan het Unfpa 69 miljoen dollar. Daarmee waren de VS de op twee na grootste bilaterale donor van de organisatie. Van dat bedrag was 31 miljoen bestemd voor ‘kernfinanciering’ en de rest voor specifieke programma’s.

Brian Dixon, vicevoorzitter media- en overheidsrelaties bij het Population Connection Action Fund, zegt dat het Unfpa werkt aan uitbreiding van reproductieve zorg en het gebruik van voorbehoedmiddelen, obstretische noodzorg, het bestrijden van gedwongen kindhuwelijken, de preventie en behandeling van obstretische fistels en het verbeteren van de moedergezondheid.

Hij noemt dat werk cruciaal voor het verbeteren van de kansen voor en autonomie van miljoenen mensen, met name vrouwen en meisjes, in de hele wereld. “Het is een schande, hoewel geen verrassing, dat de regering-Trump opnieuw een mensenrechtenwet misbruikt om steun aan het belangrijke werk van het Unfpa in te houden”, zegt Dixon.

Seksueel geweld

“En opnieuw laten de VS zien dat de veiligheid en gezondheid van vrouwen geen prioriteit heeft”

Eric Schwartz, voorzitter van Refugee International, zegt dat door het Amerikaanse besluit een deel van de kwetsbaarste mensen in de wereld getroffen wordt, inclusief overlevenden van seksueel geweld die uit oorlogsgebieden gevlucht zijn, of ontheemd raakten door natuurrampen.

“En opnieuw tonen de VS geen leiderschap op het wereldtoneel en laten ze zien dat de veiligheid en gezondheid van vrouwen geen prioriteit heeft”, zegt Schwartz.

In 2018 waren de grootste bilaterale donors van het Unfpa het Verenigd Koninkrijk (153,2 miljoen dollar), Canada (128,6 miljoen dollar), Noorwegen (127,5 miljoen dollar), Zweden (105,7 miljoen dollar) en Nederland (93 miljoen dollar).

Het financieringsgat dat in 2017 ontstond door de terugtrekking van de VS werd deels gedicht door andere landen, zoals België, Denemarken, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Spanje en Zweden. Zij doneerden ongeveer 28 miljoen dollar extra.

China

Het Unfpa gaf maandag aan dat in de VS het misverstand heerst dat de VN abortus in China steunen. In een verklaring zegt het Bevolkingsfonds gedwongen praktijken, zoals gedwongen sterilisatie en abortus, te verwerpen. Ook sprak het zich uit tegen dergelijke mensenrechtenschendingen.

“We vinden het jammer dat de VS niet in staat waren om het kantoor in de Volksrepubliek China te bezoeken, voorafgaand aan dit besluit. In 2015 is het huidige China-programma van het Unfpa goedgekeurd door het Unfpa-bestuur, waar de VS lid van zijn”, zegt het Unfpa in de verklaring. Het is volgens de VN-organisatie dan ook onduidelijk waarom dat beleid nu opeens afgekeurd wordt.