VS laks met transparantie Afrikaanse mijnbouw

Nieuws

VS laks met transparantie Afrikaanse mijnbouw

VS laks met transparantie Afrikaanse mijnbouw
VS laks met transparantie Afrikaanse mijnbouw

IPS

05 augustus 2014

De Verenigde Staten treuzelen met regelgeving die olie- en mijnbouwbedrijven verplicht om hun betalingen in het buitenland openbaar te maken. Anticorruptieactivisten kaartten de kwestie gisteren aan tijdens de driedaagse VS-Afrikatop in Washington.

Volgens Ali Idrissa van Publiez Ce Que Vous Payez (Publiceer Wat Je Betaalt) in Niger, een land rijk aan uranium en ijzer, oefent de industrie druk uit om striktere regelgeving te voorkomen. “We moeten de volledige productieketen doorlichten en druk blijven uitoefenen op de industrie, als we armoede en corruptie willen bestrijden en ontwikkeling willen bevorderen”, zegt hij.

Zowel de Amerikaanse vicepresident Joe Biden als de minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wezen er gisteren op dat corruptie ontwikkeling belemmert. “Het hindert economische groei, jaagt investeerders weg en slurpt geld op dat gebruikt zou moeten worden om mensen uit de armoede te helpen”, zei Biden.

Kerry benadrukte het belang van “transparantie en verantwoording”, niet alleen als het gaat om het aantrekken van investeerders, maar ook “om een meer concurrerende markt te creëren, één waar ideeën en producten door de markt beoordeeld worden op kwaliteit, en niet gehinderd worden door schimmige deals of omkoperij.”

Europa

Hoewel Kerry en Biden applaus oogstten, bleek ook dat anticorruptieactivisten vinden dat de Amerikaanse overheid veel te weinig doet om corruptie te bestrijden. Al in 2010 stelde de Securities and Exchange Commission (SEC), het federale agentschap dat de Amerikaanse aandelenmarkten en verwante markten reguleert, regels op om transparantie te bevorderen. Die regels bepalen dat alle beursgenoteerde olie- en mijnbouwbedrijven jaarlijks alle betalingen aan de Amerikaanse en buitenlandse overheden openbaar moeten maken. Belastingen, royalty’s, salarissen, productierechten en bonussen moeten allemaal gerapporteerd worden tot op projectniveau.

Na publicatie van het concept stapte het American Petroleum Institute (API), een lobbygroep die de Amerikaanse olie- en gasindustrie vertegenwoordigt, onmiddellijk naar de rechter. De SEC gaf vervolgens aan het regelgevende proces niet te zullen hervatten voor maart 2015. In Europa, dat historisch gezien minder bereidheid toonde dan Washington om strengere anticorruptieregels aan te nemen, is inmiddels wel transparantiewetgeving aangenomen. Die gaat verder dan de energie- en mijnbouwsector. Ook de houtindustrie moet eraan meewerken.

Chinese concurrentie

De Afrikaanse activisten hebben in een open brief aan de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd om snelle introductie van nieuwe richtlijnen, en die in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving. Dat laatste is cruciaal, zegt Simon Taylor, directeur van Global Witness in Londen. “Als de SEC zijn werk niet goed doet, krijgen we dubbele standaarden.” Sommige Europese bedrijven zouden volgens hem dan naar de VS kunnen vertrekken, omdat de regels daar soepeler zijn.

Het American Petroleum Institute en andere critici stellen dat strengere regelgeving Amerikaanse bedrijven op achterstand zet, vooral ten opzichte van China. De Chinese investeringen in de Afrikaanse energie- en mijnbouwsector zijn in de afgelopen jaren explosief gestegen.