VS maken zich op voor zwaar orkaanseizoen

Nieuws

VS maken zich op voor zwaar orkaanseizoen

Joren Gettemans

27 mei 2011

Na het meest dodelijke tornadoseizoen in zestig jaar krijgen de Verenigde Staten te maken met nog meer natuurgeweld. De Amerikaanse meteorologische dienst waarschuwt voor een "buitengewoon orkaanseizoen".

Elk jaar doet de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspellingen over het orkaanseizoen, dat in juni begint. Dit jaar zijn die vooruitzichten zorgwekkend. De dienst verwacht drie tot zes grote orkanen van categorie 3, 4 of 5, met windsnelheden van 180 kilometer per uur of meer.

Ook vorig jaar waarschuwde de NOAA voor orkaangeweld, maar toen kwamen de VS goed weg. “De Verenigde Staten hadden geluk”, zegt Jane Lubchenco van de NOAA. “Winden duwden de meeste tropische stormen en orkanen weg van onze kust. Maar we kunnen niet op geluk blijven rekenen. We moeten voorbereid zijn, en zeker na deze voorspellingen.”

De NOAA wijt de hogere kans op orkanen onder meer aan het warmere water in de Atlantische Oceaan en aan de naweeën van het klimaatfenomeen La Niña.

“De tornado’s die het zuiden van het land getroffen hebben en de vele overstromingen die we deze lente gezien hebben, moeten een waarschuwing zijn dat rampen overal en op elk moment kunnen toeslaan”, zegt Craig Fugate van het Amerikaans Bureau voor Rampenbestrijding. Hij drukt de inwoners van de risicogebieden op het hart om zich goed voor te bereiden en noodscenario’s voor hun gezin klaar te hebben.