VS op schema om uitstoot met 17 procent te verminderen

Nieuws

VS op schema om uitstoot met 17 procent te verminderen

Carey L. Biron

27 september 2013

De Verenigde Staten hebben de VN formeel laten weten dat ze op schema zitten om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 17 procent te verminderen.

Gisteren (donderdag) bezorgden de VS twee rapporten aan de Verenigde Naties. Het ene brengt in kaart hoe het land vooruitgang boekt in het verminderen van zijn uitstoot. Het tweede is nieuw: het voorspelt de toekomstige vermindering van de Amerikaanse uitstoot.

“Zo’n tweejaarlijks rapport is nooit eerder gepubliceerd”, zegt Obama’s klimaatadviseur Heather Zichal. “Andere landen zullen het gebruiken als referentiepunt. De wereld verwacht van de Verenigde Staten leiderschap in verband met de klimaatwijziging. We moeten dat zowel hier als in het buitenland waarmaken.”

Steenkoolcentrales

In juni had president Barack Obama al een klimaatplan op tafel gelegd. Als het Congres niets zou ondernemen om de uitstoot met 17 procent te verminderen, dan zou hij het zelf doen, kondigde hij aan.

Vorige week lanceerde het Amerikaanse milieuagentschap EPA een voorstel dat de bouw van steenkoolcentrales heel wat moeilijker zal maken. De toegestane CO2-uitstoot van nieuwe steenkoolcentrales zal de helft lager moeten liggen. Tegelijk kondigde het agentschap aan dat er tegen juni volgend jaar ook voor bestaande elektriciteitscentrales strengere uitstootnormen komen.

Volgens de twee nieuwe rapporten bevindt de Amerikaanse uitstoot zich nu op het laagste punt in vijftien jaar. Als de voorgestelde normen worden ingevoerd, dan is het mogelijk om tegen 2020 een daling met 14 procent 20 procent ten opzichte van het niveau van 2005 te realiseren, stellen de documenten.

Schizofreen klimaatbeleid

“Andere landen zoals Mexico, China en EU-landen kijken nauwgezet toe of de VS zijn beloftes nakomt en leiderschap toont”, zegt Lou Leonard van het Wereldnatuurfonds (WWF). Hij spreekt van een “sterk voorbeeld van transparantie en grondigheid.”

Jamie Henn van de organisatie 350.org spreekt van een “schizofreen klimaatbeleid”: “Aan de ene kant zet de regering-Obama belangrijke stappen met investeringen in hernieuwbare energie en nieuwe normen voor elektriciteitscentrales. Aan de andere kant zijn er geen normen voor het fracken, beraden ze zich nog over de Keystone XL-olieleiding en verzwakken ze het internationale klimaatbeleid.”