VS overwegen verbod op microplastics in cosmetica

In het Amerikaanse Congres is een wetsvoorstel ingediend dat vanaf 2018 producten verbiedt die microplastics bevatten, zoals gezichtscrèmes, zeep en tandpasta.

Microplastics komen in het afvalwater terecht, maar zijn te klein om gefilterd te worden. Ze komen dan ook in waterlopen en uiteindelijk in de oceaan terecht, waar ze mee het probleem van plasticvervuiling veroorzaken.

“Die kleine plastic partikels die ons milieu vervuilen komen voor in producten die specifiek ontwikkeld zijn om weg te spoelen in de afvoer”, zegt initiatiefnemer Frank Pallone, Democratische volksvertegenwoordiger uit New Jersey. “De meeste mensen die die producten kopen zijn zich niet bewust van de schade die ze toebrengen.”

Verbod

Pallone wil daarom het gebruik van microplastics verbieden tegen 2018. “We moeten ervoor zorgen dat dergelijke producten geen synthetisch plastic bevatten dat niet afbreekbaar is en uiteindelijk onze waterlopen zal vervuilen. We hebben de verantwoordelijkheid om deze onnodige plasticvervuiling te stoppen. Door het gebruik van de microplastics uit te faseren en de overstap te maken naar niet-synthetische alternatieven, kunnen we de Amerikaanse waterlopen beschermen voor het te laat is.”

Pallone baseert zich op wetgeving die eerder dit jaar in de staat Illinois is aangenomen. De staat verbiedt het gebruik van de plastic partikels al tegen eind 2017. Een aantal andere staten overweegt een soortgelijk verbod.

Milieuverenigingen zijn erg enthousiast over het wetsvoorstel. “Microplastiscs zijn ontworpen om in de afvoer terecht te komen en dragen zo bij aan de dagelijkse olievervuiling van ons water. Een federaal verbod op microplastics is ons ultieme doel, omdat deze vervuiling elke staat en elk waterbekken schade toebrengt.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift