VS staan dicht bij goedkeuring transgene zalm

Nieuws

VS staan dicht bij goedkeuring transgene zalm

06 mei 2013

In de Verenigde Staten is het openbaar onderzoek afgerond naar de introductie van genetisch gemodificeerde zalm. Na achttien jaar procedures komt de goedkeuring van deze snel groeiende vis nu erg dichtbij.

De Food and Drug Administration (FDA) moet nu beslissen of de genetisch gemodificeerde zalm bij de Amerikanen op tafel mag komen. Maar de FDA gaf al aan dat er wat haar betreft geen gevaar is.

Twee keer zo snel

De genetisch veranderde zalm bevat twee genen van andere vissoorten. Deze genen zorgen ervoor dat de zalm twee keer zo snel groeit en minder voedsel nodig heeft dan conventionele zalm. Dat zou de productie ook goedkoper maken.

Tegenstanders vrezen dat transgene zalm ooit ontsnapt en in rivieren of oceanen terechtkomt. Ze zeggen dat de FDA de gevolgen hiervan onvoldoende kan inschatten.

De vis werd ontwikkeld door Canadese onderzoekers. Hij wordt gekweekt in streng beveiligde installaties in Panama. Het verantwoordelijke bedrijf, AquaBounty Technologies, diende in 1995 zijn eerste aanvraag in bij de FDA.

Afgesloten tanks

Na heel wat juridisch getouwtrek zei de FDA in 2010 dat de zalm veilig was voor menselijke consumptie. Eind vorig jaar gaf ze ook aan dat er geen gevaar was voor het milieu als de kweek in afgesloten tanks gebeurt. Tot 26 april dit jaar kon het publiek bezwaren indienen.

Verscheidene voedingszaken kondigden al aan dat ze de transgene zalm niet zullen verkopen. Milieu- en consumentenorganisaties stellen acties in het vooruitzicht als de FDA het licht op groen zet.