VS stellen wapenlevering aan Bahrein uit

Nieuws

VS stellen wapenlevering aan Bahrein uit

Jim Lobe

20 oktober 2011

De Verenigde Staten hebben de levering van wapens aan Bahrein uitgesteld. Ze willen eerst de resultaten van een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in het land.

Het besluit werd aangekondigd in een brief van een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan een kritisch Congreslid, senator Ron Wyden. “Washington zal de bevindingen van de onderzoekscommissie bekijken en nagaan of de regering van Bahrein aanbevelingen opvolgt en hervormingen doorvoert”, staat in de brief. “We zullen deze factoren wegen en bespreken met het Congres voordat de benodigde stappen gezet worden voor de wapenverkoop.”

Demonstraties

De controversiële wapenverkoop werd begin vorige maand aangekondigd. Het gaat voornamelijk om antitankraketten en Humvees (militaire voertuigen), die volgens tegenstanders door het leger ingezet kunnen worden tegen burgers die demonstreren voor democratie. Sinds afgelopen winter is er sprake van onrust onder de bevolking. Die wordt door de overheid met harde hand de kop ingedrukt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt vol dat de wapens alleen bedoeld zijn voor externe verdediging.

De mensenrechtenorganisaties Human Rights First (HRF) en Human Rights Watch (HRW) en het Open Society Policy Centre (OSPC) voerden actie tegen de wapenverkoop. Zij zijn blij met het uitstel, maar zetten vraagtekens bij de manier waarop het ministerie zich laat informeren over de situatie in Bahrein: het besluit over de levering wordt genomen op grond van informatie van een door de overheid gefinancierde onderzoekcommissie.

Amnesty International

“We hoeven niet te wachten op het rapport van de commissie (Bahrain Independent Commission of Inquiry) om te weten dat er in Bahrein sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen”, zegt Briand Dooley van HRF. Dooley bezocht het land verschillende malen in de afgelopen zes maanden.

“Honderden mensen zijn misbruikt in gevangenschap en honderden mensen zijn veroordeeld tijdens oneerlijke processen. De Amerikaanse regering heeft de feiten al: er wordt geweld gepleegd tegen burgers.”

Ook Amnesty International verwelkomt het uitstel, maar benadrukt dat de verkoop helemaal geannuleerd moet worden, tenzij de mensenrechtensituatie daadwerkelijk verbetert.

Amnesty, dat dinsdag een rapport publiceerde over wapenleveranties aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika sinds 2005, stelt dat het geweld in  Bahrein in de afgelopen dagen juist weer toegenomen is.

Lees ook: Geen Amerikaanse wapens naar Syrië, wel naar Bahrein.