Grotere focus op uitstoot van broeikasgas methaan

VS vervoegen Vlaanderen in Afrikaans klimaatfonds

S. Kilungu / CCAFS / (CC BY-NC 4.0)

Het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (Africa Climate Change Fund - ACCF) heeft als doel om Afrikaanse landen te helpen om zich te wapenen tegen de negatieve gevolgen van de klimaatverandering en hen te steunen in de transitie naar een koolstofarme groei.

De Verenigde Staten gaan 5 miljoen dollar bijdragen aan het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (ACCF). Dat fonds, dat loopt tot 2027, moet Afrikaanse landen ondersteunen om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken. Het ACCF krijgt verder steun van Vlaanderen, Duitsland, Italië, Quebec en Canada.

Afrika wordt zwaar getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering en heeft daarom internationale klimaatfinanciering nodig. Toch ondervinden Afrikaanse landen vaak moeilijkheden om financiering aan te trekken vanuit fondsen zoals bijvoorbeeld het Green Climate Fund, het internationale klimaatfonds dat in 2010 werd opgezet als steun voor ontwikkelingslanden.

Het fonds heeft onder meer speciale aandacht voor innovatieve, kleinschalige projecten

Om extra financiering te genereren voor Afrika, werd in 2014 het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (Africa Climate Change Fund, ACCF) opgericht in de schoot van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Dat fonds heeft als doel om Afrikaanse landen te helpen om zich te wapenen tegen de negatieve gevolgen van de klimaatverandering en om hen te steunen in de transitie naar een koolstofarme groei. Het fonds heeft onder meer speciale aandacht voor innovatieve, kleinschalige projecten die niet op de radar staan van grote klimaatfondsen.

Dit jaar zal het ACCF naar schatting 22 miljoen dollar toewijzen aan Afrikaanse klimaatprojecten.

Mobiliseren van donoren

Het ACCF is in 2014 opgezet door Duitsland en kreeg sinds 2016 ook de steun van Vlaanderen, Italië, Quebec en Canada. De looptijd van het fonds is recent met vijf jaar verlengd, tot 2027.

De steun van Vlaanderen past in de strategie van de Vlaamse regering om specifiek aandacht te besteden aan innovatieve projecten die potentieel de inbreng van grotere donorsteun kunnen mobiliseren.

Dat het ACCF succesvol is om haar donorbasis uit te breiden, blijkt nu uit de toezegging van de Verenigde Staten (VS) om toe te treden tot het fonds voor een bedrag van 5 miljoen dollar. Dat kondigde Amerikaans klimaatgezant John Kerry vorige week aan in de marge van de achttiende Afrikaanse ministeriële conferentie over het milieu in Dakar, Senegal.

Strijd tegen methaan

Kerry zei verheugd te zijn dat de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en het ACCF ook aandacht besteden aan methaan, een krachtig broeikasgas.

Een rapport van het VN-Klimaatpanel (IPCC) vorig jaar stelde dat ‘sterke, snelle en aangehouden reducties’ in de methaanuitstoot nodig zijn.

Op de klimaattop in Glasgow eind vorig jaar gaven honderd landen gevolg aan de oproep van de Europese Unie en de VS om de ‘Global Methane Pledge’ te ondertekenen, een belofte om de methaanuitstoot sterk terug te dringen als onderdeel van de strijd tegen de klimaatverandering.

Amerikaanse bijdrage

De vicepresident van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Kevin Kariuki, verwelkomde de Amerikaanse bijdrage en bevestigde de inspanningen van het ACCF om activiteiten te ondersteunen die de methaanuitstoot verminderen.

‘Met de steun van de Amerikaanse regering en de andere donoren zijn we van plan een speciale pijler van activiteiten te creëren binnen ons Africa Climate Change Fund om methaanbestrijding te ondersteunen’, zei Kariuki.

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank plant onder meer tijdens de komende klimaattop (COP27 in Sharm-El-Sheikh, Egypte) een rapport over de methaanuitstoot van de afval- en energiesector in heel Afrika. ‘Dit zal een uitstekende basis vormen voor een grotere focus op methaanemissies’, zei Kariuki.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.