VS verwelkomen binnenkort 300 miljoenste inwoner

Nieuws

VS verwelkomen binnenkort 300 miljoenste inwoner

Thalif Deen

12 juli 2006

Voor het einde van dit jaar zullen de VS 300 miljoen inwoners tellen, tegenover 298 miljoen nu. De toename is grotendeels een gevolg van de toestroom van legale en illegale migranten. Vier op tien nieuwelingen zijn niet in de VS geboren.

De VS zijn daarmee de derde meest bevolkte staat ter wereld, na China (1,3 miljard inwoners) en India (1,1 miljard). Slechts twee andere geïndustrialiseerde landen duiken in de top-10 op: Rusland (143 miljoen) op de zevende en Japan (128 miljoen) op de negende plaats.
Andere landen in de top-10 zijn Indonesië (223 miljoen), Brazilië (186 miljoen), Pakistan (158 miljoen), Bangladesh (142 miljoen) en Nigeria (132 miljoen).

“Tegen 2050 verwachten we dat de VS met 450 miljoen inwoners het derde meest bevolkte land ter wereld zal blijven. Tegen die tijd zal het wellicht het enige geïndustrialiseerde land in de top-10 zijn”, zegt Lawrence Smith Jr., voorzitter van het Population Institute in Washington.

Volgens de krant USA Today is de VS het enige geïndustrialiseerde land dat zijn bevolking zo snel ziet groeien. De bevolking in Japan en Rusland zal tegen 2050 waarschijnlijk met een vierde afgenomen zijn en ook in de meeste Europese landen worden te weinig kinderen geboren om de bevolking op peil te houden.

Op wereldniveau is de bevolking gestegen van bijna twee miljard aan het begin van de twintigste eeuw, tot meer dan zes miljard bij aanvang van het nieuwe millennium. Elke veertien jaar komen er een miljard mensen bij op de aardkluit. Als die trend doorzet, telt de wereld over vijftig jaar 9,1 miljard mensen. Ook opvallend: tegen 2007 woont waarschijnlijk voor het eerst meer dan de helft van de wereldbevolking in steden

In een rapport over internationale migratie en ontwikkeling dat in mei verscheen, schatten de Verenigde Naties het aantal migranten in 2005 op 191 miljoen, waarvan 115 miljoen migranten in geïndustrialiseerde landen woonden en 75 miljoen in ontwikkelingslanden.

In 2005 woonde driekwart van alle migranten verspreid over slechts 28 landen. Een vijfde van alle migranten vestigde zich in de VS. Volgens het rapport steeg het aantal migranten in de VS van 23,3 miljoen in 1990 tot 38,4 miljoen vorig jaar.

De VS staan daarmee op de eerste plaats wat het aantal opgenomen migranten betreft. Op afstand volgt Rusland met 12,1 miljoen migranten, gevolgd door Duitsland (10,1 miljoen) en Oekraïne (6,8 miljoen).

Door de groeiende bevolking zal er in de VS ook steeds meer geconsumeerd worden, zeker gezien de consumentgerichte economie die de het land kent. Daardoor dreigen milieuproblemen.

Smith wees op het feit dat de bevolking van de VS maar 5 procent van de wereldbevolking uitmaakt, maar wel verantwoordelijk is voor 25 procent van de vervuiling veroorzaakt door energieverbruik.