VS verwierpen Iraans voorstel om kernwapens uit te bannen

Nieuws

VS verwierpen Iraans voorstel om kernwapens uit te bannen

VS verwierpen Iraans voorstel om kernwapens uit te bannen
VS verwierpen Iraans voorstel om kernwapens uit te bannen

Gareth Porter

06 juni 2012

Frankrijk en Duitsland waren in het voorjaar van 2005 bereid te praten over een Iraans voorstel om alle verrijkt uranium in splijtstofstaven om te zetten en het daarmee onmogelijk te maken het voor kernwapens te gebruiken. Groot-Brittannië sprak echter een veto uit over de deal op aandringen van de Verenigde Staten.

Dat beweert een voormalige Iraanse onderhandelaar in zijn gisteren gepubliceerde memoires. Seyed Hossein Mousavian, die in 2004 en 2005 het Iraanse onderhandelingsteam leidde, zegt dat het voorstel werd verworpen omdat de regering van George W. Bush Iran elke mogelijkheid om uranium te verrijken wilde ontzeggen, ongeacht de omstandigheden.

De voormalige onderhandelaar onthult in zijn memoires tot nu toe onbekende details over die belangrijke periode in de diplomatie rond de Iraanse nucleaire kwestie.

De Britse en Amerikaanse weigering om in te gaan op het Iraanse aanbod dat wellicht de daarop volgende diplomatieke crisis over het Iraanse nucleaire programma in gang zette, wordt bevestigd door een voormalige Britse diplomaat die deelnam aan de gesprekken en voormalige Europese ambassadeurs in Iran.

Garanties

Mousavian schrijft dat een van de Europese onderhandelaars hem zei bereid te zijn tot een compromis, maar dat de VS een obstakel vormden.

De episode kwam een paar maanden nadat overeenstemming was bereikt tussen Iran, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in november 2004 over de voorwaarden voor het tijdelijk vrijwillig opschorten van verrijking en andere nucleaire activiteiten.

De overeenkomst waarover nog onderhandeld moest worden, had garanties moeten bieden dat Iran het nucleaire programma alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt. Daarnaast zouden afspraken gemaakt worden over technologische en economische samenwerking en op het gebied van veiligheid.