VS werken verder aan raketschild

Nieuws

VS werken verder aan raketschild

Joren Gettemans

24 september 2009

Pas enkele dagen nadat de VS aankondigden dat ze het raketschild in Polen en Tsjechië afblazen, lanceren de Amerikaanse strijdkrachten morgen (vrijdag) twee belangrijke STSS-satellieten die ontworpen zijn om ballistische raketten te detecteren en te volgen.

STSS staat voor “Space Tracking and Surveillance”, een netwerk van laagvliegende satellieten en sensoren op de grond die de lancering van een ballistische raket detecteren en het traject volgen. Het netwerk kan die gegevens uitwisselen met anti-raketsystemen op de grond of op zee of met jachtvliegtuigen om ze te onderscheppen.
De twee satellieten die morgen gelanceerd worden met een Delta II-raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn prototypes die niet ontworpen zijn om deel uit te maken van het actieve raketschild. Ze moeten testen hoe goed de infraroodsensoren doelwitten op de grond en in de lucht en ballistische raketten kunnen detecteren en volgen.
De lancering komt er na veel technische tegenslagen en budgetproblemen, maar als het systeem werkt, is dat het begin van een netwerk dat raketten in de drie operationele fases in het oog kan houden, dat onderscheid kan maken tussen echte en valse raketten en dat gegevens kan doorsturen naar andere systemen, zo stelt een rapport van de Congressional Research Service. Vooral het volgen van de raket tijdens het midden van het traject is moeilijk, omdat de motor van de raket op dat moment uitgeschakeld is.