VS willen eigen hogesnelheidstreinen

Nieuws

VS willen eigen hogesnelheidstreinen

Joren Gettemans

29 september 2010

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak wil 117 miljard dollar investeren in een netwerk van hogesnelheidstreinen tussen de steden aan de Oostkust.

De nieuwe treinen moeten snelheden tot 350 kilometer per uur halen op special spoorlijnen tussen Washington D.C., Philadelphia, New York en Boston. De reistijden worden daardoor gehalveerd: een reis van New York naar Boston zou nog maar 84 minuten kosten in plaats van de huidige 2,5 uur.
Maar ook het milieu is een belangrijke factor. De Amerikaanse overheid rekent erop dat de snelle verbinding reizigers kan weglokken van de auto en het vliegtuig en zo meteen ook de afhankelijkheid van olie kan verminderen.
Toch is er ook kritiek: de werken zouden naar schatting dertig jaar duren, en daarmee lopen de VS met hun eerste hogesnelheidstrein vijftig jaar achter op Japan.
Bovendien is al het geld er nog niet. Amtrak heeft voor 2011 al 2,5 miljard dollar gevraagd aan het Amerikaanse Congres en de regering-Obama heeft al 8 miljard vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een hogesnelheidsnet, maar dat is lang niet genoeg. Amtrak-baas Joseph Boardman maakt zich sterk dat de rest bij privé-investeerders gevonden kan worden.