VS willen gsm's inzetten tegen chemische aanval

Nieuws

VS willen gsm's inzetten tegen chemische aanval

Joren Gettemans

13 april 2010

Het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) werkt aan plannen om smartphones in te zetten tegen terroristen. Het wil gsm's voortaan uitrusten met chips die gevaarlijke chemicaliën kunnen detecteren om de veiligheidsdiensten op de hoogte te brengen.

Het lijkt science fiction, maar het is het DHS menens met Cell-All, het project dat elke gsm-gebruiker in een wandelend meldpunt van gevaarlijke chemicaliën moet veranderen. “We willen een lichte, goedkope en zuinige chip ontwikkelen”, zegt Stephen Dennis, die het project leidt. “Net zoals het antivirusprogramma op de computer op de achtergrond werkt en alarm slaat als het een verdachte activiteit bespeurd, zo ‘snuift’ Cell-All regelmatig de omringende lucht af op zoek naar bepaalde volatiele chemische stoffen.”

Wordt er zo’n stof gedetecteerd, dan kan het toestel op twee manieren reageren. Voor persoonlijke bedreigingen, zoals een te hoge CO-concentratie in de lucht, slaat de gsm alarm door middel van een trilling of geluid. Ook een sms-bericht of telefoontje naar de familie is mogelijk. Voor een grootschalige dreiging, zoals een aanval met gifgas, stuurt de gsm meteen alle gegevens, zoals het tijdstip, de locatie en de aard van de dreiging door naar een centrale van de overheid.

Cell-All heeft al ontwikkelingscontracten afgesloten met fabrikanten als Qualcomm, LG, Apple, en Samsung en hoopt nog dit jaar enkele tientallen prototypes klaar te hebben. Dennis is zich ervan bewust dat het nog enkele jaren kan duren voor de chips in productietoestellen geïntegreerd zijn, maar hij is ervan overtuigd dat succes een kwestie van tijd is. Net zoals Bill Gates ooit droomde van een computer op elke bureau, is Dennis er zeker van dat er op termijn een chemische sensor in elke vestzak of handtas komt.