VS willen homorechten prioriteit geven in buitenlandbeleid

Nieuws

VS willen homorechten prioriteit geven in buitenlandbeleid

VS willen homorechten prioriteit geven in buitenlandbeleid
VS willen homorechten prioriteit geven in buitenlandbeleid

IPS

19 juni 2014

Het Amerikaanse Congres buigt zich over nieuwe wetgeving die prioriteit moet geven aan de rechten van seksuele minderheden in het buitenlandbeleid.

De International Human Rights Defense Act moet diplomaten aansturen in een wereldwijde strategie om geweld tegen te gaan tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGTB). Er zou ook een speciale Amerikaanse gezant komen op het ministerie van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk wordt voor het coördineren van beleid.

In 77 landen in de wereld zijn homoseksuele relaties momenteel illegaal. De rechten van seksuele minderheden in het buitenland kwamen in februari in de schijnwerpers te staan, nadat Oeganda een wet had aangenomen die levenslange gevangenisstraffen voor homoseksueel gedrag mogelijk maakt.

Washington heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de Oegandese wetgeving, maar veel activisten zeggen dat dat weinig effect heeft gehad.

Thailand

Ook in landen zonder repressieve wetgeving is echter sprake van psychologisch en fysiek geweld tegen seksuele minderheden. Een land als Thailand wordt bijvoorbeeld gezien als een vriendelijke plek voor homoseksuele toeristen, maar de acceptatie van homo’s in de samenleving is laag, zegt Sattara Hattirat, een lesbische Thaise activist. Seksuele minderheden worden volgens haar vaak door hun familie onder druk gezet om een heteroseksuele relatie aan te gaan. Dat zou leiden tot depressies en zelfdodingen.

De VS zetten niet alleen in op de verbetering van de rechten van de LGBT-gemeenschap in het buitenland, maar ook in eigen land. Deze week sprak president Barack Obama de intentie uit om een einde te maken aan discriminatie van homoseksuelen door bedrijven die werken in opdracht van de overheid.