VS willen homorechten prioriteit geven in buitenlandbeleid

Het Amerikaanse Congres buigt zich over nieuwe wetgeving die prioriteit moet geven aan de rechten van seksuele minderheden in het buitenlandbeleid.

  • CC Azhar J VS willen homorechten prioriteit geven in buitenlandbeleid CC Azhar J

De International Human Rights Defense Act moet diplomaten aansturen in een wereldwijde strategie om geweld tegen te gaan tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGTB). Er zou ook een speciale Amerikaanse gezant komen op het ministerie van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk wordt voor het coördineren van beleid.

In 77 landen in de wereld zijn homoseksuele relaties momenteel illegaal. De rechten van seksuele minderheden in het buitenland kwamen in februari in de schijnwerpers te staan, nadat Oeganda een wet had aangenomen die levenslange gevangenisstraffen voor homoseksueel gedrag mogelijk maakt.

Washington heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de Oegandese wetgeving, maar veel activisten zeggen dat dat weinig effect heeft gehad.

Thailand

Ook in landen zonder repressieve wetgeving is echter sprake van psychologisch en fysiek geweld tegen seksuele minderheden. Een land als Thailand wordt bijvoorbeeld gezien als een vriendelijke plek voor homoseksuele toeristen, maar de acceptatie van homo’s in de samenleving is laag, zegt Sattara Hattirat, een lesbische Thaise activist. Seksuele minderheden worden volgens haar vaak door hun familie onder druk gezet om een heteroseksuele relatie aan te gaan. Dat zou leiden tot depressies en zelfdodingen.

De VS zetten niet alleen in op de verbetering van de rechten van de LGBT-gemeenschap in het buitenland, maar ook in eigen land. Deze week sprak president Barack Obama de intentie uit om een einde te maken aan discriminatie van homoseksuelen door bedrijven die werken in opdracht van de overheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.