VS zetten zich opnieuw schrap voor intense droogte

Nieuws

VS zetten zich opnieuw schrap voor intense droogte

29 maart 2013

De Verenigde Staten kijken voor het derde jaar op rij aan tegen een intense en aanhoudende droogte. Het Amerikaanse klimaatagentschap waarschuwt dat die nog erger wordt dan voorbije jaren.

De droogte in de VS in 2011 en vooral 2012 was historisch: 2012 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen, en tegen het einde van de zomer had 65 procent van het land officieel met droogte te maken.

De economische gevolgen worden groter geschat dan die van de doortocht van orkaan Sandy. In de staat Texas stierven er 500 miljoen bomen, boeren moesten hun vee vroeger slachten bij gebrek aan graaslanden en de Mississippi stond zo laag dat scheepvaart er bemoeilijkt werd.

Nieuwe voorspellingen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) doen ook voor dit jaar niet veel goeds vermoeden. De bodem in de getroffen gebieden heeft zich nog niet hersteld, en de NOAA voorspelt opnieuw abnormaal hoge temperaturen in het zuidwesten en andere delen van het land.

Onder meer omdat er deze winter weinig sneeuw in de Rocky Mountains is gevallen, verwachten de wetenschappers droogte in het binnenland en de westelijke staten, die zich kan uitbreiden naar staten als Californië en Texas. De droogte verhoogt ook de kans op bosbranden in Minnesota en Iowa.

Overstromingen

Terwijl delen van het land zich moeten voorbereiden op aanhoudende droogte, worden er elders matige tot grootschalige overstromingen voorspeld, met name in delen van North Dakota en de bovenloop van de Mississippi en Missouri.

“Deze voorspelling herinnert ons aan de klimaatdiversiteit en weersextremen waar we in Noord-Amerika mee te maken krijgen”, zegt Laura Furgione van NOAA. “Terwijl de ene staat zich voorbereid op overstromingen, zet een naburige staat zich schrap voor droogte zonder dat het einde in zicht is.”