VS zoeken alternatieven voor executies

Nieuws

VS zoeken alternatieven voor executies

Matthew Cardinale

30 januari 2011

Amerikaanse staten zoeken naar alternatieve manieren om de doodstraf uit voeren. Er is een tekort aan thiopental voor dodelijke injecties. Oklahoma is al overgeschakeld op een product waarmee dieren worden gedood. Arizona overweegt de herinvoering van het vuurpeloton.

In Oklahoma werd vorige maand voor het eerst een terdoodveroordeelde terechtgesteld met pentobarbital, een middel dat normaal gebruikt wordt om dieren te laten inslapen. Ook Ohio overweegt nu pentobarbital te gebruiken. Lundbeck, het bedrijf dat pentobarbital produceert, is daar niet gelukkig mee. Het stuurde een brief naar Ohio en Oklahoma met het dringende verzoek pentobarbital niet te gebruiken voor executies.

Arizona overweegt terdoodveroordeelden opnieuw voor het vuurpeloton te brengen. Andere staten zoeken naar buitenlandse leveranciers van thiopental.

Italië

Vijfendertig Amerikaanse staten voeren nog steeds de doodstraf uit.

De enige Amerikaanse fabrikant van thiopental, Hospira, stopte zijn productie vorig jaar bij gebrek aan grondstoffen. Verscheidene staten hebben hun executies daarom opgeschort. Hospira probeerde nog vanuit zijn fabriek in Italië te produceren maar deze week kondigde het bedrijf aan dat het de productie definitief staakt omdat de doodstraf in Italië ongrondwettelijk is en het problemen met de Italiaanse autoriteiten wil vermijden.

In november 2010 had de Britse regering al een exportverbod uitgevaardigd voor thiopental. Archimedes Pharma, een Britse producent, had de Amerikaanse staten veel thiopental geleverd voor executies.

Houdbaarheidsdatum

Eerder deze week stelde de staat Georgia Emanuel Hammond terecht, veroordeeld voor verkrachting en moord. De executie vond bijna niet plaats omdat vragen waren gerezen over de herkomst van het gebruikte barbituraat.

Hammonds advocaten zeiden dat de voorraad van een Engels bedrijfje zonder licentie kwam. Bovendien kwam op het etiket de naam van een farmaceutisch bedrijf voor dat sinds 2006 niet meer bestaat. Was het product wel echt? En was de houdbaarheidsdatum niet overschreden?

Een rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof had de executie tijdelijk uitgesteld maar het volledige hof verwierp Hammonds beroep uiteindelijk.

Ethisch moeras

“Men is echt in een ethisch moeras terechtgekomen”, zegt Laura Moye van Amnesty International USA. Volgens Moye oordeelde het Hooggerechtshof in een eerder vonnis dat de Food and Drug Administration niet moet toezien op het gebruik van medicijnen om iemands leven te beëindigen. Ze verwacht daarom dat bedrijven in andere landen thiopental zullen beginnen te produceren voor export naar de VS.

“Het idee dat je dit medicijn waar ook ter wereld zou kunnen kopen – en wie weet wat voor normen men daar hanteert of niet hanteert – en het in de VS zou kunnen gebruiken om iemand te doden, is alarmerend. We verwachten heel wat juridische procedures. Advocaten zullen zeggen: gebruik mijn cliënt niet als proefkonijn.”

Sommige staten hebben nog een voorraadje thiopental, maar dat wordt steeds kleiner, en bovendien nadert de houdbaarheidsdatum.

Arizona gebruikte voor een executie thiopental die bij Archimedes was gekocht (vóór het Britse exportverbod) maar dat bedrijf had het elders ingeslagen, zegt Moye. Nebraska kocht deze week 166 dosissen van een bedrijf uit India. Texas heeft nog genoeg om volgende maand (februari) twee executies uit te voeren maar is op zoek naar meer voor een derde executie, in mei, schrijft de krant Wall Street Journal. Mississippi kwam vorig jaar zonder thiopental te zitten maar vond nog thiopental voor twee executies in mei 2010 “via een apotheker die niet wilde dat zijn identiteit bekend werd”, ontdekte persagentschap Associated Press.